Доц. Йордан Попов: Не е нормално да се ражда преди 18-19 г.

Най-благоприятната възраст на една жена да роди е между 22-23 години до 35. Това заяви в интервю за БТА доц. д-р Йордан Попов, д.м.

Обратно в новината

Коментари - Доц. Йордан Попов: Не е нормално да се ражда преди 18-19 г. | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Намате смартност набмаики защото имате прекалено много смартност на деца невил8 е срам били на еропеиско ниво ама друг пат наи скапаната болница внимавайте с аго то мн деца умират там вкличително и моето дете убиха и си истриха рацете

Не е нормално да се ражда след 40! А към 50те е направо за бой! Може ли това да са нормални деца? Абсурд! Аз ако не мога да имам деца значи така ми е отредено от съдбата! Да се занимавам с ин витро е излишно! Лабораторни историй не мерси! Не е за добро

Да видим: момичетата имат цикъл и водят полов живот от ранна възраст, ноооо това не е проблем. Само за забременяване се оказват незрели. Чудна работа!

до значи - скоро не бях чела подобна глупост - природата била направила.... ами дай си дъщерите на десет г. да раждат, а в природата голямата риба изяжда малката, при хората, затова сме хора, не е така, аман от познавачи......

Чудех се защо в България е пълно с майки на по 12 години. Мислех, че е проблем на циганите. Очевидно не, средностатическия българим вярва, че е нормално на 12 да имаш деца, щото видите ли природата го позволява. Ами издържайте чаавета и циганските и вашите собствени. Кажете на синовете и дъщерите си да се плодят, издържайте ги и престанете да мрънкате. Циганите не са ви виновни. Акълът ви трябва да ви сменят.

Теб мозъка да ти хванат, ама най-много с два пръста!

в дир само цигани пишат явно.

По-добре ли е разпорени стари чанти да раждат аутисти на 40?

може и над 50те да се раждат деца.

Не подвеждайте жените да отлагат раждането до възраст, на която няма вече да могат.

чудно колко ли процента са изродите като теб в българия...

Напротив, нормално е. Щом една жена има физическата способност да ражда, не би трябвало нищо да й пречи. Всякакви ограничения в тази насока са с цел или намаляване на раждаемостта и населението, или нещо друго подобно.

Абе те и някои 11-12 годишни са способни, ама дали е нормално?

много, много изродско изказване, да не кажем педофилско

112 ( нерегистриран ) 19.01.2018 14:31 *Коментарът е скрит, защото е извън темата или съдържа спам" Миризливите цигани не са спам, а напаст!!!

Нели, да не си стара мома? Има ЛЯК за такива, ЩОТО!!!

Според последната заповед за национални консултанти - национален консултант по АГ е проф Асен Николов. Защо заблуждавате хората?

Я тоя тарикат и други ката него се напъне и роди, пък тогава да говори! Какво им пречи, че жените предпочитат секциото? Интелигентната жена е преценила рисковате, поема своята отговорност и си плаща. Всички тези говорят, че стимулират вагиналното раждане, а кой прави секциото?

Да бе, само дето "интелигентността" не се вписва с останалата част на разсъждението :).

Месечния цикъл дава възможност на всяка девойка да забременее и роди?! Нали така? По традиция от векове, не само в България, ражданията са започвали при 16 млади годиншни жени! На 18 си зряла жена. На 22 години минаваш в графата, родителите ти да се притесняват да не останеш стара мома! Повтарям-това е традицията от векове насам! ТОВА, ЧЕ СЕ НАЛАГАТ НЯКАКВИ МОДЕЛИ И НОРМИ , НЕ Е ПОРАДИ ПРИРОДОСЪОБРАЗНОСТ , А ПО-СКОРО ПОРАДИ НАЛОЖЕН СОЦИАЛЕН МОДЕЛ, ПОВЛИЯН ОТ ОБУЧЕНИЕТО НА ЕДНА ЖЕНА , ЗА ДА МОЖЕ В БЪДЕЩЕ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА КАТО ПЪЛНОЦЕНЕН ПРОФЕСИОНАЛИСТ.

Горе-долу е вярно, но обикновено годежите са почвали на 15, сватбите на 16 и както и да го смяташ бебетата са се появявали на 17г, което не е толкова далеч от казанато от доктора! Пък и тогава жените са имали доста по-здрава мускултура - от малки са работели на нивите, а в неделя на хорото :).

Ако месечният цикъл е отправната точка за това дали си жена в детеродна възраст, то по тази логика в наши дни има момичета, които вече в първи - втори клас са жени годни да износят и отгледат дете. Не случайно човекът живее в социум, отличаващ ни от животните.

Куриозното е, че тогва 14-15 е било нормалното за начало на цикъла, сега е 11-12г., като даже 10-годишните често са с цикъл. При това си приличат съвсем на деца все още - физиологията се побърка.

тялото сузрява не само с времето, но и чрез натрупаната телесна маса. тенденцията за по-рано наступване на пубертета е резултат на сврух-предозирането сус захар в диетите на децата.

Първо природата ни помни още от първобитния ни период, когато средната продължителност на живота е била 28-35 години, та ни е дала възможност все пак да се възпроизвеждаме. Благодарение на медицината и много подобрените условия на живот сме постигнали дълголетие, което не ни притиска да бързаме с раждането - това също е природа, а не социален модел. Що касае българските традиции от векове, има етнографски проучвания и те не са точно, както ги описвате - има ранни годежи, но периодът на сгодяване е бил дълъг и докато се стигне до сватба и раждане младите булки са били на 18 поне. Тези внушения, че и при българите е било така преди, целят само оправдаване на циганските практики, но ако погледнете Индия, то там и до днес практиките са като при циганите, така че сравненията с нас са излишни и неуместни. Даже в Родопите, например, са ги женели късно - на 25-27 години. Според мен, от първостепенно значение за износването на плода, защото Вие гледате само зачеване и раждане, но съществен етап е износването, е здравето на жената и доколко организмът й е укрепнал. При момичетата процесът на укрепване не е завършил и да се подложи този неукрепнал организъм на натоварване, не е добра идея, но има, разбира се, момичета, които са много крепки и здрави и за тях това не важи. И другата крайност - има жени на 45 години, които са в отлично здраве и се справят по-добре от 25-годишните. Ако трябва да направя сравнение, децата прохождат на година и 4 месеца, но няма световен рекордьор по бягане на 2 годинки. няма и на 48 години. Така че, важи правилото за златната среда - нито при долната, нито при горната граница.

напротив докторе - съвсем нормално е! Ако момичетата водят предпазлив сексуален живот, не пушат и не пият това е най-добрият момент за първо дете.. е стига да имат и психологическата нагласа.

Ау по голяма глупост не бях чела Значи в момента съм на 38, а дъщеря ми е на 21 навършени години и ще става майка през лятото! Баба на 39 е добра опция защото мога да помагам и при отглеждането на детето.

Ти ще можеш да помагаш и на 50, че и на 70... ако става въпрос за помощ, а не традиционното отглеждане от бабите. На 17-18 са още ученички... разбира се, че е рано. Биологично може да са готови, но ментално и социално- не.

Различни са причините за раждане преди 18 и след 35.Първата група много често не знаят азбуката,нито що е контрацепция в момента когато забременеят за първи път.Те растат обаче в среда ,в която им втълпяват че много деца значи много социални помощи и всъщност високата раждаемост е тяхната мисъл и инвестиция за издръжка в бъдеще/при липса на образователен ценз и други перспективи/.Така се създава един мощен пролетарски слой,който е много полезен на партиите в страната/но само по време на избори/.Втората група пък е крайно претенциозна към себе си и потенциалния партньор , от който биха искали да имат дете,но "по-нататък".Така годинките си минават докато отмине т.нар. фертилна възраст.Когато се почувстват финансово стабилни обаче идват възрастовите и биологични проблеми, които често са трудно заобиколими.Родените деца от късна бременност мисля ,че имат понякога различни проблеми.Винаги съм се чудил на отношенията между дете на 5 годинки с родители на 45 и 50 години,тъй като тези хора явно не планират да станат дядо и баба.В крайна сметка ,от изказването на доцента излиза ,че в най-подходящата си възраст у нас жената по правило не ражда.Ама то кое ни е нормално на нас,та да го мислим и това...Още от малки децата биват обърквани с насаждане на представата за успеха -да си борец или проститутка/т.е плеймейтка/.Въпрос на ценности в обществото.Семейните с деца не се представят като модели за поведение.Сайтовете следят изявите на леки жени и плеймейтки , а това е пагубно за морала на обществото и най-вече за младите.

НЕ само не се представят като модели за подражание, ами когато едно семейство реши да има повече от две деца (и не са от етноса) всички гледат подозрително, даже леко осъдително. Веднага се намират доброжелатели, които да разяснят колко е трудно и финансово и емоционално (все едно като имаш две деца вече не си добил поне бегла представа)...и те така.

skromna35

Възрастни жени = над 35!??

За първо раждане са възрастни ДА! Щото физиологията не те пита ти какво мислиш...То и за балерина да станеш, също не става след 35, ма за това никой не реве!

Абсурдно е да се мисли ,че жена над 35 години е стара.Повечето истински жени над тези години просто нямат възраст, остават привлекателни и са желани,но това са жени които се грижат за себе си сами, а не се тюхкат дали и кой ще ги издържа.Това важи междувпрочем и за мъжете.Всеки сам решава как се чувства,важно е какъв живот води.Може да си на 25-30 години и да си съсипан от живота , но може и да си над 50 и да се радваш на живота.

Тук става въпрос за детеродна възраст. Иначе разбира се че на 35 години една жена не е стара. Но природата така ни е устроила, че най-благоприятната възраст за раждане е 22-35 год.

Разбира се, че има страхотни жени на много по-голяма възраст! Майка ми изглежда страхотно на 60г! Само че става дума за първо дете - не че няма жени, на които не им е никакъв проблем - има и такива, но при повечето годините оказват влияние и това не е за подценяване, при това независимо как изглеждат или се чувстват!

"Не е нормално да се ражда преди 18-19 г."?! То не е нормално и доцент глупости да говори, но нека се "изприкаже" преди да е станал професор ...

Половата зрелост при момичетата настъпва на 10-12-годишна възраст, при момчетата - на 14-18-годишна. Това е времето, когато природата дава старт на човешката способност да се създават деца - и да се раждат от момичетата, естествено. Това, според природата, е "нормално". Другото са социални съображения със своите основания. Те вдигат прозореца на нормалното и насочват "старта" над 18-19-годишна възраст. Така се очертава един период от няколко години, през който природното каза "да", а социалното - "не". Очевидно е, че този период "да и не" социалното начало обрича на "свободни тренировки" при утежнени социални условия (мама не дава, татко ще те убие, трябва аборт - кой, къде, а пари - и т. н.). Аз мисля че нормалното и ненормалното са въпрос на човешка гледна точка, а природата се е произнесла категорично.

Абе, нещо се обърка с природата - масово има дечица по на 10 и по-малко години, които изглеждат като дечица - без развит ханш или гърди, НО с цикъл! Очевидно е, че не са съзрели за дете. Аз лично го отдавам на хормоните в храните и на цялата химия около нас...Смятам, че чисто физически (включително и психически) жените съзряват изцяло на 16-17г, за това и нормалната възраст да се появи дете е към 18г. А социума е виновен да гледаме все по-късни и опасни от гледна точка на физиката раждания.

9-10 годишно е детенце 3-4 клас.

слушай доктора! За това е прав!

Къде са мъжете? ......... На 23 - 35 сме в университетите, специализираме, защото така ни е вменено и, че все не стига и гледаме някак да оцелеем в живота.

Ей зарад такива специцалисти има ОНТРИЦАТЕЛЕН прираст.В Англия е пълно с15 годишни момичета с по 2деца а мъжа и на17 год .Държавата дава на младите (15и17 год)по 900 ПАУНДА над 2000 лв на човек БЕЗ да работят +НЕплащане на наем и облекчение за допълнителни средства+още паундове за всяко дете .ЦЕЛТА младите БЕЗбрак англичани да ПРАВЯТ деца да ги отглеждат а сметката плаща майка АНГЛИЯ (ГОВОРЯ ЗА бели ИСТИНСКИ англичани НЕ пакти и индийци)А г-н доктора ако дойдеи на Слънчака мога да запозная сдесетки скандинавци Финландци с по 4-5 ДЕЦА майката на 24 чака бремена с 6-то бащата на 29 човека работи храни 7ДУШИ жена му НЕ работи иги води по 2 на Почивка без да са ограничава работи най-обикновен шофьор вДървообработващо предприятие и такива има много като него

с 900 паунда двама възрастни и малко дете ще пукнат от глад в UK.

Затуи АНГЛИЯ е колонизирала САЩ Австралия Нова Зеландия МИСЛЯТ стратеги4ески грабят лапат експлоатират ПЛОДЯТ се.В сьщото време Бьлгария Латвия Естония ЩЕ из4езнат като лански сняг на сльнце

"мъж" на 17..????!!!!!

В Булгаристан всичко е нормално !