Учени откриха най-добрия природен антидепресант

За да се подобри настроението, е нужно да се използва ароматно тревисто растение, което разрежда кръвта и понижава кръвното налягане.

Обратно в новината

Коментари - Учени откриха най-добрия природен антидепресант | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Куркуминът е изолиран през 1815 г. от коренището на растението куркума (Curcuma longa L., сем. Zingiberaceae), използвано като подправка и лечебно растение в индийската народна медицина вече повече от 5 000 години.[1] Емпиричната формула на куркумина е C21H20O6. По-късно е идентифициран химически като диферулоилметан и е причислен към групата на полифенолните съединения. В дрогата Rhizoma Curcumae (коренище от куркума) са установени и други близкородствени на куркумина съединения. Това са дезметоксикуркумин (куркумин II), бисдезметоксикуркумин (куркумин III) и циклокуркумин.[2] Тези вещества и куркуминът се наричат общо куркуминоиди и съставляват 3-5% от сухото тегло на коренището. Добиват се чрез алкохолна екстракция. В търговски предлагания куркумин се съдържат главно куркумин I (77%), куркумин II (17%) и куркумин III (3%)

абе то всеки си мечтае за ку. като кумин и си мисли, че такъв ку. би му оправил настроението, но четете статията до края- не на всеки му понася и има болки...

На обяд ям фасул или леща и до вечерта всички лошотии излизат!

Кур.като.кумин Мхм, акова викат да ядем :)

Интерестно, защо в България се раздува за тая куркома толкова много, в българската уикипедия толкова хубави неща - панацея неземна. А като обърнеш на английската уикипедия - точно обратното. Реклама ли правиме, какво ли... Къде е истината?

Това трудно се запомня бе. какво беше, кур-кур-куркин...

Какво, какво са открили учените? Ми това си е подправка която се знае от хиляди години, Аюрведа я използва от хиляди години. Цела Азия живее с тая подправка последните 10 000 години, а то сега учените я открили, какво съвпадение! По-скоро на некой дираджия му е требал некой леФ заработка ..... Индийците посрещат и изпращат с чаша топло пресно млеко поръсено с куркума иле турмерик. Също и преди лягане, за хубав сън. Цела Индия и Китай живее с това, те сега учените го откриле.

Белата раса е така, дарлинг. Марко Поло открил спагетите (в Китай го почерпили), капитан Хенри Хъдсън е откривателят на река Хъдсън, наречена на него. Местните индианци го завели до нея да му я покажат и той я открил. Ей, го, сега открили, че куркумата била седитив. Белким по някое време открият и скромността.

Най-доброто средство против депресия са овчи куйруци, задушени в масло!

Все пръдни и куйруци са ти в устата....

Демек не си помисляйте да го ръсите в мусаката, че ще ви боли стомахът, ще трябва да си купите хапчета!

"Дозата, всичко е в дозата" е казал Менделеев.

Снимката е на куркума, а говорят за куркумин . Куркуминът, до колкото съм осведомена, го има в лютите чушки и няма нищо общо с куркумата.

Веществото в лютите чушки се нарича капсаицин, не куркумин.:)

Аман от необразовани кукумицини.

Даринче, ... кумин, какво?