Джони Кеш няма нужда от представяне, защото името му завинаги ще остане изписано със златни букви в историята на няколко музикални стила - кънтри, блус и рокендрол, като една от най-големите им звезди, доказателство за което са множеството му награди "Грами". Той се превърна в истинска легенда още приживе, водещ живота си така, сякаш е по-голям от него. Хората, които са го познавали, го описват като човек на противоречията - едновременно богобоязлив християнин и непокорен разбойник, който въпреки силната си любов към дома и семейството е прекарал повечето си дни на път, далеч от тях. По думите им Кеш бил свободомислещ традиционалист, който до самия си край останал човек на народа, макар често да се движел сред елита.

Само че именно тези несъответствия, комбинирани с неговата вродена почтеност, изваяха Мъжа в черно, както бе известен, във впечатляващата фигура, която всички познават, изпълвайки музиката му с удивителна сила, продължаваща да резонира и до днес, почти две десетилетия след неговата смърт.

Вижте снимки >>

През последните години обаче близките му с тъга отбелязват, че откакто е издъхнал, наблюдават тенденцията личността му да бъде отъждествявана единствено със стила му на обличане, шепа емблематични снимки, един опростен биографичен филм и няколко видео записа, направени в затвора. Според тях обаче той е бил много повече от изброеното. Ето защо сега, в деня, когато щеше да навърши 90 години, ако все още бе сред нас, ние ще се запознаем с някои малко известни факти за него, отдавайки му почит.

Фамилията му е истинска, но не и първото име

Вероятно първо трябва да започнем с това, че родителите на момчето, родило се четвърто по ред в деветчленното семейство Кеш на 26 февруари 1932 година в Кингсланд, щата Арканзас, не го кръщават Джони. Въпреки че години по-късно, когато за първи път се среща с него, продуцентът Сам Филипс смята фамилията му за измислена, всъщност първото му име е такова. Истината е, че майка му Кари е искала да го нарекат Джон, докато баща му Рей е държал да се казва като него, ето защо като компромисен вариант, за да избегнат допълнителни разногласия, в крайна сметка двамата го записват като Джей Ар (J.R.). По онова време, в дните на Голяма депресия, не е било необичайно за южняците да дават на децата си инициали за имена, ето защо бъдещият изпълнител е записан по този начин както в акта си за раждане, така и в дипломата си за завършване на средно образование. Когато обаче Кеш се присъединява към Военновъздушните сили на Съединените американски щати през 1950 г., му се налага да промени името си, тъй като не е разрешено да използва инициали. Така той става Джони Р. Кеш.

Снимка: Getty Images

Помага да се изкопае гроба на брат му

Момчето преживяло голяма семейна трагедия на сравнително ранна възраст, и по-точно когато е на 12 години. Растейки, то изпитвало огромно възхищение и любов към своя по-голям брат Джак, който искал да стане проповедник, но така и не успял да сбъдне желанието си, понеже починал едва на 14-годишна възраст. За да помага финансово на родителите им, той работил като дървосекач, докато един ден случайно се закачил за машината за рязане на дърва, чийто трион се забил се дълбоко в предната част на торса му. Младежът успял някак да се освободи от острието, но пълзейки по мръсния под, за да извика помощ, замърсил раната си и тя се инфектирала. Седмица след инцидента издъхнал, а смъртта му оказала дълбоко въздействие на Джони, карайки го да се затвори в себе си, предпочитайки да прекарва повече време сам, отдавайки се на рисуване и писане на истории. Така веселото и общително момче се превърнало в аутсайдер, странящ от околните.

Сестра им Джоан разказва, че в деня на погребението малкият Кеш отишъл на гробището по-рано, взимайки със себе си лопата, за да помогне на работниците да изкопаят лобното място на брат му. Тя обяснява, че на църковната служба целите му дрехи били изцапани с пръст, а освен това бил бос, понеже стъпил на пирон, вследствие на което кракът му се подул. По думите ѝ предаността, която изпитвал към Джак, останала до сетния му миг, карайки го в трудни ситуации да си задава въпроса: "Какво би направил Джак?", заменяйки името на Исус с неговото в християнската фраза.

Снимка: Getty Images

Купува първата си китара в Германия

Най-големият брат на Джони - Рой, е първият Кеш, който направил пробив, макар и малък, в музикалната индустрия. Той основал група, наречена "Dixie Rhythm Ramblers", която за известно време свирила по радиостанцията KCLN, излъчвана из цял Арканзас. Останалите членове на семейството също редовно пеели духовни песни заедно вкъщи, а бъдещият кънтри певец се изявявал в църковния хор, като веднъж дори спечелил шоу за таланти, получавайки награда от пет долара за първото място, които по онова време имали далеч по-голяма стойност от днес.

Въпреки очевидното си влечени към музиката и неоспоримия си талант в нея, Кеш не възнамерявал да стане певец, докато не станал част от Военновъздушните сили на САЩ и не бил изпратен на командировка в Германия, пише сайтът biography.com. Китарата му, закупена в град Оберамергау, струвала приблизително същата сума, която навремето му донесла победата в конкурса за таланти. Скоро след покупката на струнния инструмент той сформирал група с други военнослужещи, наречена "Ландсбергските варвари", а освен това започнал да пише песни, включително и първия вариант на "Folsom Prison Blues", превърнала се по-късно в хит. Завръщайки се от служба през 1954 г., на няколко пъти се опитал да си намери обикновена работа, с която да издържа съпругата си и децата им, но съдбата имала различни планове за него и го отвела в друга посока.

Арестуван е седем пъти

Най-популярните и най-продавани албуми на Кеш са тези, които е записал в затворите, а именно - "Във Фолсъм" през 1968 г. и "В Сан Куентин" през 1969 г. През цялата си кариера изнасял изпълнения пред лишените от свобода хора, съпричастен към тяхното положение. Въпреки че самият той е арестуван седем пъти, никога не е бил задълго зад решетките. Доколкото е известно, прекарал е едва няколко нощи в килия.

Може би най-известният му арест е в Ел Пасо, Тексас, през октомври 1965 г., когато преминал границата в Хуарес, за да купи евтини амфетамини, към които се е пристрастил в началото на 60-те. Новинарски доклади казват, че в багажа му били намерени общо 668 таблетки "Dexadrine" и 475 - "Equanil". Изпълнителят получил условна присъда и платил малка глоба.

Снимка: Getty Images

Между 1959 и 1968 г. бил задържан за пиянство на публично място, безразсъдно шофиране, притежание на наркотици... и незаконно бране на цветя, колкото и странно да звучи това. В малкото градче Старквил, щата Мисисипи, под влиянието на алкохол, той решил да разгледа града в 2 часа сутринта, когато спонтанно му дошла идеята набере цветя в нечий двор. След като местните органи на реда го прибрали за вечерта в ареста, той бил толкова разгневен, че ритнал врата на килията с всички сили, чупейки палеца на крака си. Преживяването по-късно описал в песен.

Една от историите, които не е възпял, но е разказал в първата си автобиография, е за нощта в затвора на Карсън Сити, щата Невада. Делейки една килия със заплашително изглеждащ престъпник, който отказвал да повярва, че до него стои самият Кеш, той часове наред пял най-популярните си песни, за да го убеди в противното. Мъжът така и не променил мнението си, че Джони е този, за когото се представя, но поне се унесъл от изпълненията му и заспал, без да се опита да му навреди по какъвто и да било начин.

Не той пише най-големия си хит

По време на своята кариера е издал не едно парче, покорило както кънтри, така и поп класациите, но макар Джони да е автор на голяма част от тях, най-големият му хит за всички времена е написан от друг човек.

През 1963 г. Кеш пуска песента "(Love"s) Ring of Fire", която всъщност Анита Картър издава като сингъл няколко месеца по-рано. Именно нейната сестра Джун създава композицията, заедно с Мерл Килгор. Тяхната версия обаче не се прочува, за разлика от тази на Мъжа в черно, изкачила върха на почти всички чартове. Той свирил песента на почти всеки концерт, който изнасял оттогава нататък.

Любопитен факт е, че по това време той е бил в приятелски отношения със сестрите Картър и често бил засичан в тяхната компания. Нещо повече, Джун обяснявала, че е написала песента, провокирана от чувствата, които изпитвала към него, въпреки че тогава и тя, и той били женени за други хора. Огненият пръстен, за който се пее в текста на парчето обаче, постепенно прераснал в пожар, на който двамата не успели да устоят и накрая застанали един до друг пред олтара, вричайки се във вечна любов.

 

Издал е книга

Макар музиката да е била неговата най-голяма страст, от детските си години Джони обичал също така да пише, а с годините постепенно усъвършенствал уменията си. Неговото първо публикувано произведение било "Hey Porter", появило се на страниците на военен вестник.

Години след това написал на ръка двете си автобиографии - "Мъжът в черно" и "Кеш: Автобиографията", но въпреки това и до днес малцина от почитателите му са запознати с факта, че той е и автор на роман, озаглавен "Човекът в бяло", появил се на пазара през 1986 г. Сюжетът в него разказва за шест години от живота на апостол Павел, събитията през които обаче са плод на въображението на музиканта, определял многократно книгата като едно от най-големите си постижения.

Джони Кеш със съпругата си Джун Картър

Снимка: Getty Images