Казват, че по неписано правило успехът спохожда човек в по-късен етап на живота му, когато той не само е в състояние да се потруди за него, давайки всичко от себе си, за да го постигне, но също така е непълно подготвен да го посрещне. Само че днешната ни героиня е доказателство, че всяко правило, дори и вече споменатото, има своите изключения, тъй като днес, на 25-ия си рожден ден, тя може да се похвали с множество големи постижения, които стоят зад гърба ѝ.

Да, макар според някои хора Бела Хадид да е безсрамно млада, тъй като повечето ѝ връстнички тепърва навлизат в живота на възрастните, търсейки своето място в него, тя вече е постигнала онова, за което много други могат само да мечтаят. За съвсем кратко време, откакто стъпи за първи път на подиума, брюнетката се превърна в истинска сензация, с която всеки бранд, диктуващ правилата в света на модата, иска да работи. Скоро, след като започна работа в индустрията, тя бе удостоена с възможно най-голямото признание в бизнеса, а именно "Модел на годината", а неотдавна бе провъзгласена за най-привлекателна жена в света заради перфектните пропорции на лицето си, изчислени чрез формулата за "Златното сечение".

Вижте снимки на Бела >>

Само че първоначално Изабела, както е истинското ѝ име, е имала съвсем различен план за бъдещето си, нищо че изявите на т.нар. котешка пътека са нещо съвсем обичайно за нейното семейство. Много преди сестра ѝ Джиджи да се озове в тези среди, насърчавайки я да се присъедини към нея, като тийнейджърка тяхната майка Йоланда ван ден Херик, добила популярност с участието си в риалити предаването "Истинските домакини на Бевърли Хилс", е била сред имената от каталога на елитната агенция "Ford Models". По-малката ѝ дъщеря обаче не е била съблазнена от перспективата да се изявява пред фотографските обективи, защото, подобно на своя баща Мохамед Ануар Хадид, останал в историята като единственият мъж от Йордания, който е взел участие на зимни олимпийски игри в състезанията със ски, всъщност е копняла да се занимава с професионален спорт.Бела и Джиджи Хадид като деца

Още от съвсем малка хубавицата започва да тренира конна езда, печелейки множество награди и отличия. През всичките години на седлото се подготвя усилено за участие в Олимпиадата в Рио през 2016 г., с която обаче в крайна сметка се разминава по изключително болезнен начин. Малко преди да настъпи важният ден, тя е диагностицирана с хронична лаймска болест, заради която трябва да се откаже завинаги от голямата си любов.

"Бях на три години, когато се влюбих в ездата. И досега най-трудното решение, което ми се е налагало да взема, е да се оттегля от нея. Не мога да опиша с думи колко голяма болка изпитах, когато трябваше да продам коня си", споделя тя в свое интервю.

След това ѝ се налага рязко да смени посоката, в която до онзи момент е вървяла, ориентирайки се към друго начинание, но дори тогава отхвърля идеята да стане манекенка. Вместо това заминава за Ню Йорк, където се записва в училището по изкуства "Parsons", за да изучава фотография.

"През целия си живот не се сещам дори за един момент, в който да съм искала да бъда модел... Това бе желанието на сестра ми, не моето. И все пак с всеки изминал ден все повече свиквам да бъда пред обектива. Изучавайки фотография, разбрах колко е важно осветлението и правилният ъгъл на снимане - знание, което сега ми се отплаща. В момента съм наясно коя поза изглежда добре и коя не", казва Хадид пред "Teen Vogue".


Йоланда с трите си деца 

Въпреки че днес е обявена за най-привлекателната жена на планетата, една от причините навремето упорито да отказва да тръгне по стъпките на своите майка и сестра е факта, че в гимназията е била подложена на системен тормоз от страна на съучениците си, които се подигравали на нейния отличаващ се външен вид, дължащ се на смесения ѝ произход (баща ѝ е палестинец, а майка ѝ - нидерландка). Присмеха на другите деца бавно, но сигурно рушал самочувствието ѝ, нанасяйки му един удар след друг. Така до дипломирането си тя била напълно убедена, че мястото ѝ със сигурност не е под ярките светлини на прожекторите.

"Имах малка талия и широк ханш... В онзи период се смятах за дебела, а обидите, които получавах, затвърждаваха мнението ми. Освен това лицето ми е особено, дори странно в очите на някои хора, а специфичните му черти провокираха присмех у момичетата и момчетата от класа ми", спомня си тя.

Всичко обаче се променя, когато пристига в Голямата ябълка. Озовали се в един и същи град, Джиджи настоява да включи сестра си в ревюто на марката "Desigual", за която тя самата ще дефилира в рамките на Седмицата на модата. Разбира се, необходими са немалко усилия, за да я накара да се съгласи, но в крайна сметка Бела се качва на подиума, а още с първата ѝ стъпка на него съдбата ѝ се променя завинаги. Появата ѝ на събитието прави сериозно впечатление на редица издания и дизайнери, които веднага започват да ѝ отправят предложения за работа. Така още през същата година, едва няколко месеца, след като се установява в космополитния град, превърнал се в снимачна площадка на легендарния сериал "Сексът и градът", тя бележи втория си сериозен успех и краси корицата на списание "Jalouse".

С новата кариера обаче идва и трансформация. С цел да се отличава от Джиджи, решава да промени естествения рус цвят на косата си и да стане брюнетка, като от тогава не спира да се боядисва.

"От двете ни аз съм по-мрачна личност, затова мисля, че този цвят пасва идеално на характера ми. Понякога слагам руса перука и си мисля, че би било добра идея отново да стана блондинка, но всеки път сама се разубеждавам. Истината е, че се харесвам така. Освен това, като брюнетка по-ясно си личи, че съм черната овца в семейството. По принцип с Джиджи имаме много сходства, хората дори не могат да различат гласовете ни, но тя винаги е била доброто дете... Тя е красива, умна и забавна, а по душа аз съм бунтар, противопоставящ се на общоприетите правила", разказва Бела пред "Allure".

Часовете, които като малка е прекарала пред обектива на майка си в семейното ранчо, се оказват страхотна подготовка за сътрудничеството ѝ с влиятелните марки, като "Marc Jacobs", "Moschino", "Chanel", "Fendi" и т.н., за които се снима.

"Започнах да снимам децата си още от тяхното раждане. Обичах да ги обличам в красиви дрехи и да им правя кадри как яздят конете ни, бяха толкова сладки. Въпреки това постоянно им повтарях, че не искам да навлизат в този бизнес, поне докато не навършат 18 години, защото не желаех от ранна възраст да бъдат оценявани по начина, по който изглеждат", казва в австралийското токшоу "Today Extra" Йоланда.

По думите на наследницата ѝ, именно тя ѝ е дала най-добрия съвет, свързан с нейната работа - винаги да се труди неуморно, да постъпва правилно и да се отнася с доброта и уважение към всички. Колкото до личността, вдъхновила я в професията ѝ, без да се замисля Хадид посочва Кейт Мос.

"Тя ми послужи за пример, който ме научи, че трябва да бъда себе си, дори и да не съм перфектна", заявява днешната рожденичка, която през 2017 г. стана най-младата жена, попаднала в класацията за най-високоплатените модели на списание "Forbes". Със своето тогавашно състояние, възлизащо на 6 милиона щатски долара, тя зае деветото място в списъка.

Към момента обаче сумата, с която разполага, е значително по-голяма. За да бъдем точни, тя притежава общо 25 милиона. Интересен факт е, че първите пари, които някога изкарва с честен труд, заработва още като дете на будка за фрешове в Малибу, Калифорния.

"По онова време изпълнявах няколко задължения - изстисквах плодовете, миех чаши и стоях на касата. Не ме е срам да го призная. Обичах независимостта, която получих, работейки за собствените си пари", заявява Бела.

За разлика от повечето хора, които биха се радвали да бъдат споходени от славата, Хадид започва да получава силни пристъпи на тревожност, след като звездата ѝ изгрява на небосклона, превръщайки я в една от най-търсените представителки на нежния пол в сферата. Тя си спомня, че тя се е ужасявала от идеята да посети официално събитие, на което е трябвало да отговаря на въпроси на журналисти.

"Всеки път изпитвах толкова голям страх, че цялата треперех и бях на ръба да се разплача, но постепенно свикнах. Ежедневните разговори с хората ми помогнаха, защото в определен момент разбрах, че интервютата са част от работата ми, с която трябва да се справя", разказва моделът.

Към днешна дата тя вече е преодоляла притеснението и се радва на живота си такъв, какъвто е.

Мнозина са на мнение, че американката с палестински произход се е подлагала на няколко операции, благодарение на които дължи визията си, само че тя отрича това да е истина. Нещо повече, признава, че се страхува да постави филъри в лицето си, затова не желае да експериментира, независимо какви са актуалните тенденции и колко хора са прибягнали до тях.