Първородният син на кралица Елизабет II и съпругът ѝ принц Филип - принц Чарлз, празнува днес 70-и рожден ден.

Вижте живота на Чарлз в снимки >>

Чарлз в роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец в 21:14 часа с тегло 3350 г.

Съобщението на двореца излиза малко преди полунощ. В него се казва, че нейно кралско височество принцеса Елизабет е родила син, който носи имената Чарлз Филип Артър Джордж.

На 15 декември малкият принц Чарлз е кръстен в Музикалната стая на Бъкингамския дворец от архиепископа на Кентърбъри д-р Джефри Фишер. Майката на принца е провъзгласена за кралица Елизабет II на 25-годишна възраст, когато баща ѝ крал Джордж умира на 56 г. - на 6 февруари 1952 г. С възкачването на кралицата на трона принц Чарлз, като най-голямото ѝ дете, става престолонаследник на 3-годишна възраст. Тогава получава и титлата херцог на Корнуол.

Кралица Елизабет II, принц Филип и принц Чарлз (1949)

Снимка: БТА

По време на коронацията на майка си в Уестминстърското абатство на 2 юни 1953 г. принцът е на 4 години. Много хора, които са гледали церемонията имат жив спомен от малкия Чарлз, който седи между овдовялата си баба, известна като кралицата майка, и леля си принцеса Маргарет. Той е първият престолонаследник, който вижда майка си, коронована като суверен.

Кралица Елизабет II и херцогът на Единбург решават, че е по-добре синът им да посещава училище, отколкото да бъде обучаван в двореца и така той започва образованието си в "Хил хаус" в Западен Лондон на 7 ноември 1956 г.

През април 1962 г. принцът започва да учи в "Гордънстоун", училище в източна Шотландия, което е посещавал баща му. През 1966 г. прекарва около година като ученик на разменни начала в Мелбърн, Австралия. За последната си година той се завръща в Gordonstoun.

През 1967 г. заминава за Кембридж, за да учи археология и антропология в "Тринити колидж". За втората част от обучението си той се прехвърля в специалност история.

На 1 юли 1969 се провежда специална церемония в двореца Карнървън за въвеждането му в служба като принц на Уелс. Преди това той прекарва един семестър в Уелс, за да учи езика.

Принц Чарлз, облечен с дрехите си на принц на Уелс (1969)

Снимка: БТА

На 11 февруари 1970 г. той заема своето място в Камарата на лордовете. През 1971 г. той се записва в Кралските военновъздушни сили като пилот на самолет. По собствено желание през втората година в Кембридж той се записва на курсове за пилот в същите военновъздушни сили. През 1971 г. той тръгва по стъпките на баща си, дядо си и двамата си прадядовци и се записва във военноморските сили.

На 29 юли 1981 г. принцът на Уелс се жени за лейди Даяна Спенсър в катедралата Сейнт Пол, а тя получава титлата принцеса на Уелс.

Двойката има двама синове. Принц уилям се ражда на 21 юни 1982 г., а принц Хари на 15 септември 1984 г. По време на брака си принцът и принцесата на Уелс предприемат много визити в страната и чужбина.

На 9 декември 1992 г. министър-председателят Джон Мейджър обявява, че принц Чарлз и лейди Даяна се разделят. Бракът им е разтрогнат на 28 август 1996 г. Принцесата продължава да бъде част от кралското семейство, въпреки развода. Тя продължава да живее в двореца Кенсингтън и да работи за благотворителните си каузи.

Тя загива при автомобилна катастрофа на 31 август 1997 г. Чарлз отива в Париж заедно с двете ѝ сестри, за да ескортират тялото.

В деня на погребението принц Чарлз, принц Уилям и принц Хари, които тогава са на 15 и 12 години придружават траурната процесия, вървейки след ковчега на принцесата. С тях са принц Филип и братът на Даяна - Ърл Спенсър.

Принц Чарлз се обръща към медиите с молба да запазят уважение към мъката на децата му и да ги оставят да водят нормален живот.

На 9 април 2005 г. принцът на Уелс се жени за Камила Паркър Боулс на гражданска церемония в Гилдхол, Уиндзор, а след брака им Камила става херцогиня на Корнуол. Херцогинята подкрепя принца в неговата благотворителна дейност, която включва над 400 организации, на които е патрон.

Принц Чарлз и Камила на сватбата

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В ново интервю за телевизионната програма "Принц, син и наследник - Чарлз на 70", на въпрос дали в качеството си и на монарх ще продължи да участва в обществени кампании, което понастоящем е доста присъщо за неговата дейност, синът на кралица Елизабет Втора отговори:

"Не, това няма да го има. Не съм толкова глупав!".

Чарлз изтъква, че когато се възкачи на британския престол, това ще бъде един съвсем различен ритуал. И той много добре осъзнава какви ще бъдат последствията от него и как трябва да действа в новата ситуация. Принц Чарлз обещава да се придържа към рамката на "конституционните параметри" в живота на монарха.

По думите на Чарлз трябва добре да се осъзнае, че в едно и също време съществува място само за един монарх, а не за двама.

"Ти не можеш да си крал, ако си принцът на Уелс или си престолонаследник. Тези две ситуации са съвършено различни!", подчерта принц Чарлз.

Той е и горд дядо на трима внуци - принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис. Те са деца на принц Уилям и херцогинята на Кембридж - Катрин. През следващата година му предстои да стане дядо за четвърти път, когато по-малкият му син принц Хари и херцогинята на Съсекс - Меган, ще се сдобият с първото си дете.

Снимка: AP/БТА