Британската кралица Елизабет II присъства на традиционната религиозна служба за Велики четвъртък, който протестантите празнуваха вчера. Нейно Величество бе придружена от своята внучка принцеса Юджини.

Вижте снимки >>

По стара традиция кралицата раздаде монети на пенсионерите преди Великден. Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица в християнския календар. Елизабет Втора, която ще навърши 93 години в неделя, всяка година присъства на службата на различни места в страната. Тази година тя пристигна в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзорския дворец, където се състоя сватбата на принцеса Юджини миналия октомври. Венчавката й се състоя няколко месеца след тази на принц Хари и американската му съпруга Меган Маркъл.

Елизабет II раздаде монети за Велики четвъртък на 93-ма възрастни мъже и 93 възрастни жени. Удостоените с тази чест са изявени личности от местната общност и добри християни.

Възрастните хора получиха от кралицата две малки торбички. В червената се съдържаше монета от 5 лири, посветена на 200-годишнината от рождението на кралица Виктория, и монета от 50 пенса с изображение на детектива Шерлок Холмс. В бялата торбичка бяха пуснати монети от 1, 2, 3 и 4 пенса, чийто общ сбор бе равен на 93 - възрастта на кралицата.

Снимка: БТА