Георги Шопов от отбора на Иван Лечев се наложи като безапелационния победител в "Гласът на България" за 2020 година. Талантът стигна до финала след много изпитания, докосна публиката с невероятния си рок глас и се пребори за вота на тв зрителите.

Вижте снимки на Георги >>

Варненецът посвети наградата на дъщеря си и на всички деца на България.

"Вярвайте в мечтите си и в небесата! Ще ви подаря цялата музика, която излиза от сърцето ми", каза развълнуваният, 43-годишен победител в музикалното риалити минути след като грабна победата.

Още от първото си стъпване на сцената на шоуто по време на Кастингите на тъмно, Жоро направи силно впечатление с изпълнението си на "Fool For Your Loving" и до края не изневери на безпогрешния рок стил, който извира направо от сърцето му. Нашата среща с него днес не е посветена на края на шоуто, а напротив - на неговото начало, защото, както каза самият той "Сега започва едно лудо творчество".

Здравей, Георги! Честита победа! Беше много хубав финал на "Гласът на България". Ти очакваше ли да спечелиш?

Вярвах го. Имаше в мен едно притеснение, разбира се, но вярвах, че ще спечеля.

Кой беше най-силната ти конкуренция в предаването?

От моята гледна точка нещата не стоят така. Не гледам на тях като на конкуренция. Ние станахме като едно семейство. Споделих на Иван Лечев, че, ако аз трябваше да избирам кой да победи, нямаше да мога.

Ти направи много хубави изпълнения в шоуто, но има ли някое парче, което искаше, а не успя да изпееш на сцената?

О, много любими парчета, които са ми на сърце, не можах да изпея. Все пак нямаше толкова време. Във всяко предаване пеехме по една песен, само на финала две, а имам още много любими.

Спомняш ли си първия голям концерт на твоя любима група или изпълнител, на който си отишъл? Какви спомени пазиш от този момент?

Това беше една от големите ми мечти - да отида на концерт на Дейвид Ковърдейл. И се случи на 21 ноември 1997 г. в Зимния дворец. За първи път бях на такъв голям концерт и то на моя любима група. Пазя си билета и до днес. Бях първа година студент във Велико Търново. Тогава нямахме и много пари, но отидох до София за концерта.

Каква музика се слуша у вас? Каква музика слуша малката ти дъщеря?

Тя е все още малка и след детските песнички минахме на повече денс музика. Но обича и рока. Любимото ѝ парче е "Urgent" на Foreigner. Иначе обича да слуша и класическа музика, особено операта "Орфей в Ада", станала известна като музиката за танца "кан-кан".

Снимка: bTV

На колко години е тя сега?

На 23 септември ще стане на 4 години. Родена е един ден след рождената дата на Ковърдейл. Той е на 22 септември.

Фактът, че ти спечели шоуто, дава голяма надежда за българския рок. Ти как го виждаш? Българския рок имам предвид.

Ще има български рок. И мисля да допринеса за това. Още преди края на предаването ми се обади един много известен представител на рока у нас. Съвсем скоро ще стане ясно кой е и ще направим дует с него. Песента се казва "Rock Star". С Иван Лечев вече обсъдихме да направим някои неща заедно. Освен това имам и мои парчета, които мисля да реализирам и да направим клипове. Така че зареден съм с енергия и с идеи.

Значи за теб краят на предаването е началото на нещо ново?

Точно така е. Още преди края на "Гласът на България", дори и да не бях спечелил, за мен беше ясно, че това ще е ново начало. За всички нас, които участвахме, е така, тъй като сега е времето да направим нещо. Да записваме, да правим музика.

А имате ли планове да направите нещо заедно?

Да. Попитах и ги и те всички се съгласиха да участват, става дума за 12-те човека полуфиналисти, в клипа към първата ми песен "България", която вече е почти готова. В нея става дума за това, че в известен смисъл всички ние сме победители.

За Иван Лечев твоят успех също е голяма победа, защото с теб той печели формата вече за трети път. Май му донесе късмет.

Заслужава го! Важното е, че короната пак е при Мастър Лечев.

Снимка: bTV

С кое твое любимо парче би описал участието си в "Гласът на България"? Предполагам, че е е рок парче.

С моята най-любима песен "Soldier of Fortune".

А живота си с коя песен би го описал?

Животът ми е "Is This Love".

Разбрахме, че с наградата ще купиш онова, което си обещал на дъщеря си...

Да, басейн, батут и мечок.

За какво друго ще изхарчиш, предполагам с удоволствие, наградата от 50 000 лева?

За семейството, за дома си и за музика. Както казах, готвят се нови парчета и клипове.

Има ли нещо, което не успя да кажеш на публиката от сцената на "Гласът"?

Искам само да повторя онова, което казах: много им благодаря. Благодаря на всеки, който е пуснал смс, на всеки, който е повярвал в мен. Това е като пеенето на живо - ти пееш, публиката ти връща енергията и така се получава магията.

Снимка: bTV

Ти как приемаш тази победа? По-скоро спокойно или емоционално?

Мисля, че бях подготвен за нея. Много важно е и в какъв период от живота ти се случва нещо такова. Аз съм вече на такава възраст, че съм щастлив, но ми е спокойно. Ако бях на 20 години, не знам как бих го приел. Знам, че имам най-важните неща в живота - семейството си, детето си, приятелите, музиката, а сега и победата.

Има ли световноизвестен изпълнител, с който искаш да пееш на една сцена? Разбрах, че много харесваш Ковърдейл.

Всъщност съм имал шанса да пея с друг голям рок изпълнител, когото много харесвам. Бил съм на една сцена с Джо Лин Търнър от Rainbow. Запознах се и с Глен Хюз, с Джон Лоутън. Но имам и мечта да пея с Ковърдейл. С всеки един човек, който може да пее и знае какво прави, е удоволствие да си на една сцена. Искам да записвам с хора, които могат. И вярвам, че ще е така.