Преди появата на Жокера на Хоакин Финикс в едноименния филм на Тод Филипс през миналата година, един друг актьор държеше първенството с влизането в печалната роля на този тъмен герой. Той обаче, за разлика от Финикс, никога не излезе от нея.

Хийт Леджър е намерен мъртъв на 22 януари 2008 г. в дома си на 421 Broome Street в Ню Йорк. Причината е изключително тривиална - сърцето му е спряло след смесването на няколко вида сънотворни или след "остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект на шест различни лекарства".

Вижте снимки на актьора >>

Трябва да призная, че след като четох всичко, на което попадах за ролята на Хоакин Финикс в "Жокера", в мен се прокрадваше страх за живота му, макар че не съм сред най-най-ревностните фенове нито на него, нито на Хийт Леджър. И простата причина е, че според мнозина до смъртта на Хийт Леджър го води именно превъплъщението му в Жокера от "Черният рицар" и по-скоро обсесията, до която достига, потапяйки се изцяло в тази роля. Според една от всички теории за смъртта му, актьорът бива толкова погълнат от черния и негативен елемент на образа си, че точно това го убива. 

С цел да се подготви за ролята си, Хийт се изолира напълно от останалия свят в хотелска стая и посвещава цялото си време на онези тъмни и негативни черти на характера, които да му помогнат да изиграе ролята си по най-добрия възможен начин. По това време дори си води дневник, който съдържа някои доста страшни и смразяващи кръвта снимки и изрезки от списания. Всъщност в края на дневника си Хийт е написал "Bye-Bye".

Не можем да твърдим, че ролята на Леджър го убива, но тя, в комбинация с всичко друго случващо се в живота му, може би го води до "тъмната му страна", от която той така и не успява да се върне.

Хийт Леджър като Жокера

По онова време животът на актьора никак не е "розов". През септември 2007 г. той се разделя с приятелката си - актрисата Мишел Уилямс, с която имат дъщеря - Матилда. След раздялата актьорът се появява на партита в компанията на известни дами като Линдзи Лоън, Хелена Кристенсен и Мери-Кейт Олсън.

Хийт Леджър и Мишел Уилямс

Getty Images/Guliver Photos

Хийт прекарва последната Коледа в живота си далеч от дъщеря си, която тогава е на две години и която той буквално обожава. А по време на снимките на филма "Сделката на доктор Парнасъс", от който Леджър успява да заснеме само малка част и актьорите Джони Деп, Джуд Лоу и Колин Фарел го заместват след смъртта му, прави снимачни дни от по 15 часа без почивка. Колегата му Кристофър Плъмър казва:

"Всички бяхме настинали, защото снимахме през влажните и студени нощи. Мисля, че Хийт беше с пневмония... и през цялото време повтаряше "По дяволите, не мога да спя" и постоянно взимаше приспивателни."

Напълно вярно е, че през този период Леджър страда от ужасна инсомния. В интервю той споделя:

"За миналата седмица сигурно съм спал не повече от два часа на нощ... не можех да спра да мисля. Тялото ми бе изтощено, но мисълта ми продължаваше да тече."

И въпреки че е пил два вида сънотворни, пак не е успявал да спи.

След смъртта му неговият баща - Ким Леджър, казва, че последният разговор на сина му е бил със сестра му Кейти. Двамата обсъждали хапчетата, които актьорът взима и Кейт го предупредила да не ги смесва.

"Кейти, Кейти, ще се оправя", били последните думи на Хийт.

Излъгал е.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos