Учени от института Циндао в Китай установиха, че честата консумация на кофеин понижава риска от розацея - хронично заболяване, свързано със зачервяване, възпаления на кожата на лицето и разширяване на кръвоносни съдове.

Изследването обхванало 82 737 жени, които взели участие в продължително проучване на влиянието на различни фактори върху здравето на медицински сестри. Били регистрирани 4945 случая на розацея за 16-годишен период. При това с увеличаването на консумацията на кофеин рискът от заболяването намалявал, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Що се отнася до жените, които пиели 4 или повече чашки кафе дневно, били регистрирани около 4 случая на розацея сред всеки 1000 участнички годишно. Колкото до жените, които пиели една или по-малко чашки кафе дневно, били диагностицирани 5 случая на розацея сред всеки 1000 участнички годишно. Става въпрос за 23-процентно намаляване на риска за любителките на кафето.

По думите на учените, получените резултати опровергават хипотезата, че кофеинът може да предизвика розацея. Механизмът, който е в основата на благоприятното въздействие, обаче остава неизвестен.