През изминалата година станахме свидетели на завръщането на порядъчен брой стари банди, които се събират отново, творят музика и планират турнета. Това са "АББА", "The Eagles", "Скорпиънс", "Юрая Хийп", "Whitesnake" и други, както и солови изпълнители като Даяна Рос, Адел.

Ако има някаква утеха за меломаните в резултат на пандемията, отбелязват музикалните критици, това е, че много от най-обичаните ни групи от 60-те до 90-те години на миналия век, са се събрали отново и тръгват на път. Някои, които никога не се разделиха, като "Rolling Stones", винаги са готови за тур. Други се събраха след пауза. Дали от носталгия, дали по финансови съображения или просто защото се усеща липса на качествени композиции и според природните закони на музиката се налага завръщането на добрите стари групи, няма да разберем с точност, а може би заради всичко това. Забавлението за възрастни обаче е жизнено необходимо, смятат музикалните наблюдатели. Така че да изтупаме концертните си доспехи от гардероба и да се стягаме за шоу.

"Дженезис" през 1974 година - Питър Гейбриъл, Фил Колинс, Тони Банкс, Майк Ръдърфорд, Стив Хакет

Снимка: Getty Images

​"Дженезис" са на турне от тази година, и ще продължат до пролетта на 2022-ра. Последно излизане пред публика за 2021-ва е в Бостън на 16 декември

Следващите дати са за Лондон през месец март догодина. В бандата ги няма отдавна Питър Гейбриъл и Стив Хакет и Фил Колинс, Тони Банкс и Майк Ръдърфорд са тези, които държат магията жива.

"Питър напусна групата преди 45 години и оттогава се опитва да я преживее", шеговито каза Банкс пред BBC. Но когато имате Фил Колинс да държи вокалния фронт, какво друго ви трябва. Барабанистът пее на стол, тъй като получи увреждане на нервите при нараняване на гръбначния стълб през 2007 г. и "едва държи палката", както се оплака преди време. Неговият син Ник стои зад сета с барабани. Групата изтрива праха от песни като "Fading Lights", "Duchess", които не са изпълнявали на живо от близо 30 и 40 години. Но когато турнето приключи, уви- "Това е всичко", казват рокаджиите. Така че ги хванете, докато можете: Колинс заяви пред британско рок списание "Това английско и американско турне, ще ми бъде достатъчно".

Блонди с турне от пролетта

Пънк богинята Деби Хари и компания, обявиха отначало 10 дати в Обединеното кралство през ноември 2021 г., но ги отложиха за следващата година. Ще започнат с концерти през февруари и ще се засилят в края на април. Междувременно те бяха заети: покрай откровената автобиография на Хари от 2019 г. "Face It", членовете на групата направиха документален филм (Blondie: Vivir en la Habana) и създадоха графичен роман.

Деби Хари - the one and only

Снимка: Getty Images

Съвсем наскоро те записаха празнично EP с три песни, "Yuletide Throwdown", което излезе през октомври и на винил на 5 ноември. Подготвят и архивен комплект "Blondie: Against the Odds 1974-1982". Що се отнася до турнето, очаквайте всичко от жена, която веднъж избяга от серийния убиец Тед Бънди и накара Фил Спектър да насочи пистолет към нея. "Едно от най-вълнуващите неща относно рокендрола беше, че ставаше дума за нарушаване на правилата", споделя Хари. "Естеството на това, което се опитваме да правим, е да шокираме и да забавляваме едновременно", казва ще супер мацката.

Адам Ламбърт и Брайън Мей

Снимка: Getty Images

"Queen" планират обиколка през май-юли във Великобритания и може би след това в САЩ. Фреди Меркюри почина през 1991 г. от усложнения, свързани със СПИН, но "Queen" все още е в менюто. Подхранвана от успеха на филма "Bohemian Rhapsody" от 2018 г. и посмъртния албум "Made in Heaven" от 1995 г. (с вокалите на Меркюри), "Queen" нямат нищо общо с прашасали стари хора, въпреки че не пускат нова музика като група. С Адам Ламбърт, като лидер на бандата, "Queen" ще обиколи Обединеното кралство и Европа през пролетта и лятото на 2022 г. Барабанистът Роджър Тейлър казва: "Надяваме се да върнем това отново в Щатите, в някакъв момент, защото Америка е страхотна". Басистът Джон Дийкън напусна групата. Сега на турнета ги придружават Нийл Феърклоу на баса, Спайк Едни на кийбордите, Тайлър Уорън на перкусиите. "Кой би си помислил, че всички тези години по-късно все още ще свирим заедно и все още ще имаме публика?", размишлява Тейлър. "Невероятно е. Беше страхотно пътуване!", допълва той.

Снимка: Baillie Walsh

Mamma mia, ето ги отново! След 40-годишно прекъсване, "АББА" официално се събраха отново с албум, с изцяло нов материал "Voyage", който излизе на 5 ноември. Той обещава повече от газираните мелодии и сменящите се вокали, които катапултираха Агнета Фелтског, Бьорн Улвеус, Бени Андерсон и Ани- Фрид Лингстад до върха. Те са едни най-забележителните поп феномени в света. Покрай албума се появи и идеята за техни аватари, които ще бъдат на сцената на концертите им догодина. Те са създадени от компанията за ефекти на Джордж Лукас "Industrial Light & Magic". Нощ след нощ Абатарите, изглеждащи млади и на върха на популярността на групата през 70-те години ще радват почитателите си, под акомпанимента на група от 10 души, които ще свирят на живо. "Наистина плуваме в непознати води", казва Андерсън. От 27 май до 4 декември догодина шоуто ще върви почти всяка вечер в специално построената "АББА арена" в Лондон.

Блус и рокендрол бандата "The Black Crowes" тръгнаха на турне през ноември и ще продължат до октомври 2022 г.

"The Black crowes"

Снимка: Getty Images

"Разбирам цинизма на всички по отношение на това. Казват: "О, те го правят за парите", казва певецът Крис Робинсън за турнето "Shake Your Money Maker 30th Anniversary" с брат му китарист Рич, оригиналния басист Свен Пипиен и още няколко нови членове. "Разбира се, че го правим за парите! Много групи идват и си отиват за 30 години и това ни кара да се чувстваме много горди от работата и занаята, вложени през това време". През цялата си хаотична кариера, изпъстрена от разпади и постоянно променящ се състав на групата, братята Робинсън непрекъснато се караха, макар да са мега талантливи. Турнето доведе до преиздаването на "Shake Your Money Maker" по случай 30-годишнината, заедно с нечувано досега парче "Charming Mess". Крис Робинсън винаги е напомнял на Мик Джагър.