Защо френските деца не страдат от затлъстяване

Ето защо децата във Франция не страдат от затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане.

Обратно в новината

Коментари - Защо френските деца не страдат от затлъстяване | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Днес научих - със закон е забранено влагането на каквито и да е емулгатори, овлажнители, запазващи мекотата, консерванти и прочие ензими в производството на хляба във Франция. У нас не е така, хлябът е пълен с боклуци, затова като си произвеждам сам е толкова хубав на вкус - знам какво има в него. В комбинация с разрушеният БДС за киселото мляко от 2010г в Б-я от Мирослав Найденов, се получава един хранителен и воден и въздушен Чернобил, в който живеем и числото на болните от злокачествени заболявания постоянно расте в прогресия. Честито на вождовете, нали това искаха - да не останат индиан;ци, за да заселят муджехидини. Е, близо сме до целта!

Просто трябва да се спазват някои прости правила: яжте каквото ви се яде, но не прекалявайте: - никакво ядене 4 часа преди лягане - вечер избягвайте захарите - не се тъпчете и не яжте бързо( свиква се, от личен опит говоря) - пийте доста вода- и с това се свиква, и е много полезно за всичко Аз лично поемам около 2500-2800 калории на ден и на 47 при 182см съм 80тина кг - ( +/- 1-2 покрай празниците) А бях 125-130 цели 10 години поради безразборно хранене

Французойките са доста слаби на всяка взраст,особено в сравнение с италианките !

Така ни израстна поколението като цяло. Аз съм раждана 84г и нещата си бяха вече деградирали, нямам спомен да съм яла в стол в училище. Ядяхме каквото се продаваше около училището. Проблемът е, че много деца и не видяха истинска храна. У нас винаги се е готвело, но не при всеки беше така. Съседското дете, раждано през 90г, си израстна със сухи пасти, снаксове, сандвичи и кока-кола от 3г възраст, защото родителите му "имаха пари". Няма как това дете, което ядеше 1 път седмично готвена храна... на ресторант, де, не у тях, да възпита собствените си деца на хранителни навици.

Причините са няколко, но най-съществената е, че културата на хранене за французите е от особено значение, да не говорим, че френската кухня е защитена като национално богатство. Французите се хранят изключително премерено и храната им е разнообразна. По този въпрос може да се напише цяла книга. Българинът обича да се тъпче като за последно на масата и яде непрекъснато между отделните хранения, прави невъзможни смесици в кухнята, които нямат нищо общо вкусово и са изключително вредни. Колкото по-просто приготвена е една храна, толкова по-благоприятна за здравето е.

сьомгата е пълна с тежки метали, вредна е, може но био.

Защото пушат и философстват.

Глупости ! И във франция има затлъстели деца . По-слаби са другите " французи " , като това отляво на детето . Ама пък майките им за сметка на това са обширни :)))

Вярно, че заглавието е малко абсолютно, но в статията се казва, че имат най-нисък процент на затлъстяване и това е факт.

другаруват с нашенчета, които им разправят чудеса за училищните ни лавки и химическите мазни изкушения по витрините им.

Не знам с какво ги хранят и как спортуват, но преди седмица някъде, бях спрял да си почина и дойдоха 2 големи автобуса с френски младежи 13-16 годишни може би... Имаше черни, бели, високи, ниски и... всички бяха слабички. По мой вкус дори доста, но не изглеждаха болнави, а напротив - здрави и силни... И друго, макар да бяха 60-70 може би почти не чух звук, а тука като ми се обади племенницата от училище все едно е в някакъв зверилник... За съжаление сме доста далече от Франция, а лошото е че изоставаме и то много от Унгария, Чехия, Полша и т.н., а най-лошото, че всъщност сме последни дори след Румъния, на която години наред се подигравахме...

За зверилника съм съгласна с Вас. Аз в началото когато се чувах с моята племенница мислех, че масово се бият с тояги и ножове - такива писъци бяха, че трудно я чувах какво ми говори.

Ей, тва българина дай му да завижда и плюе. От цялата статия се фокусирахте върху сьомгата и брюкселското зеле. В българия това са скъпи деликатеси, но във Франция си е нормална храна. Живея във Франция от 10г и ви го гарантирам. Като ме мързи да готвя купувам сьомга, не нито толкова скъпа, нито пък специалитет освен ако не е някой много специален био сорт. Идеята на статията не е да се харчим за специалитети за децата, а от това което имаме, да им дадем най-здравословното и да ги научим да ядат само това. Последния път като се прибрах в България с потрес чух бивша съученичка да ми обяснява как за вечеря купувала по 2-3банички на човек в семейството, щото било "по-евтино'. Ми, не, не е по-евтино от една тенджера с фасул, леща или един гювеч. Просто е по-бързо и с най-малко усилия за нея. А по-"прстите" манжди са по-здравословни.

Може да възпитаваш в култура на хранене децата си, само ако ти имаш такова възпитание. Масово българите, българките и техни деца са с наднормено тегло. Погледнете само когато пазаруват, какво има в количките..... и като видя някой 100 килограмов "тюлен" да бута в ръцете на детето си снаксове, чипсове, вафли и т.н. ми идва да го ударя през ръцете, но това е действителността у нас .... в Америка е същото.

Не само са с наднормено тегло, но са и болни от диабет, болести на сърцето и други, вижда се дори от пръв поглед

да, на думи е мното лесно и аз искам да готвя на децата си брюкселско зеле , защото е полезно, но ще го ядът друг път. Особено пък деца до 5 години са толкова капризни...... може и да повърнат.

Племенницата ми е родена и живее във Франция и менюто в училище действително е както е описано в статията. Има и брюкселско зеле, и броколи и тя в училище ги яде. Вкъщи категорично не иска такива неща. Но в училището няма лавки и няма откъде децата да си купуват глупости, затова си ядат каквото им се сервира. Отделно, че и явно се държи на дисциплината на хранене.

Какво се лепнаха всички за скъпата сьомга?! Статията показва как се възпитава! човек от малък в културата на хранене. Сега може нямате пари за сьомга, но детето ви ще порасне и ще стане богато като Пеевски ще има пари да си купи развъдник за сьомга, но вече ще бъде малко късно да се откаже от бонбоните

Много правилно! Но има и друго важно нещо, че пари за сьомга няма българина, но за две кутии цигари на ден има.

Голями глупости са написани тука а вие им се връзахте. всичко е до ген. Българите имат най здравия ген затова са най хубавата нация на света. Франзуците са много дебели французоиките са трътлести с къси крака дебели задници... Децата им се тъпчат в сйомга хранена с антибиотици изпражнения и наркотици. едно време дядо ми изяждаше на веднъж едно цяло чеверме . докато го ядеши изпиваше една каса бира. пушеше като комин 2 кутии арда без филтар на ден... и беше изстински мъж, потупваше бабата за профилактика и тя си кротуваше вкъщи. посреднощ като се пребираше от кръчмата баба ми му отваряше врата и му слагаше да яде.... ама от пиле мляко имаше на масата. дядо ми доживя 98 години. баба ми си имаше една ботилка с ракия по дюшека сяка вечер си дръпваше по малко. да не говорим че през деня пиеше червено домашно вино. тя доживя 97 години.

Динко, ти ли си бре? По правописа те познах. :)

ХА-ХА-ХА! +10!

Елате вижте в детските градини,където се приготвя ядене за децата как се КРАДЕ.НА ВСИЧКИ НИВА- от директора до чистачката пълнят торбите а за децата филия със сол.

Къде у нас бонфиле и сьомга!? Бедният бай ганю може само да сънува за подобни луксове в храненето...

сам

"спагети с парченца СьОМГА или сотирано ТЕЛЕШКО БОНФИЛЕ с маслини и броколи, или БИОлогично ЧИСТО ГОВЕЖДО месо..." звучи добре, казвам "звучи" защото и аз не съм пробвал подобна храна, а отдавна не съм вече на у-ще....

Средиземноморската диета по правило е много разумна, вкусна, балансирана, питателна и пр. Апропо... що дири сред чистокръвните французи детенцето от Камерун вляво от прелестната малка дама? Дира пак е объркал етносите в някаква безумна каша.

Явно не сте ходила във Франция и не сте запозната с културата/историята там- пълно е с чернокожи. Това е свързано с колониите, които са Френски (например Суринам, Нигерия, Гамбия..)

Mери ... защо така? Tи някаква нечистокръвна нациска ли си? Kакво му има на детенцето с тъмна кожа? Tи си онази "пача - Meri from London" от лондон нали?

абе спортуват по час и четиредесет минути на ден. наи вероятно от тези минути половин час е бягане, което стимулира цялото тяло.

Защото французите имат достатъчно пари за качествена храна! Дори и децата им. Да забелязахте, че в ученическия стол ядат сьомга! А аз съм на 40 години и не съм я опитвала, защото не мога да си я позволя! Така че не се дръжте толкова дебелокожо и нагло в България.

така беше а ако ти дадат мама и тате най -много 10 или 20 ст хайде купи си пица или хамбургер да се наплюскаш .нямаше такива артикули една сладкарска кооперация за цял град.жените от нашия блок всички с минижупи страшни мадами една дебела нямаше.

Само да попитам: Туй малкото патладжанче на снимката, как решихте, че е от Франция?

50% dali ne i povece ot frencetata izglejdat taka, polu-taka ili cetvurt-taka...yavno ne si bil*a v Paris tazi godina

когато ние бяхме ученици тази програма плод и мляко я нямаше. сутрин закуската на баба липов чай 1 филия сирене маслини и т,н.имахме в класа 1 дебело момиче краса дебелата.всяка седмица поне 3 треньори от различни спортове минаваха да записват деца.от 33 деца в класа 32 спортуваха .сега ужас и трагедия .

Спорт трябва. Пък да си ядат каквото искат !

Дрън дрън не страдали от затлъстяване.

следват логиката, че някой друг трябва да научи децата ни на здравословно хранене. А къде е ролята на семейството?

Говори се за училищна храна и хранене в обществена среда на деца; виж в бг какви баници и сандвичи с 20 гр лютеница доставят на децата в нач .училище- крадат като за умряло отвсякъде , даже от децата , понеже не са техни !!!

Ако на детето ти предложат плод или торта какво ще избере? Ако му предложат мазни пържени картофи или зеленчуци на пара или на скара ще избере картофите, защото така е научено.

Ключовото изречение в текста е: "Французите вярват в това, че децата може и трябва да бъдат научени на правилно хранене и уважение към храната и количествата, точно както ги учат да четат и пишат." Понеже в нашите училища вече не ги и учат да четат и пишат, няма нужда и да ги хранят здравословно!!!

Ами тази статия я изпратете в Министерство на образованието та дано да променят нещо в програмите на училищата и детските градини. Наистина физкултурата трябва да бъде уважаван предмет за да се възпита двигателната култура на децата а не да се счита за свободен час и да не влизат в него.Пълен абсурд е нашето образование а да не говорим за култура на хранене но затова е виновна единствено и само държавицата ни и управниците ни.

Министъра го познавам лично, а статията преди 5 мин я споделих във ФБ. Има голяма вероятност до довечера да я прочете. Лошото е, че нещата не свършват с това, а от тук започват - бавно и задълго. Едва ли има някой толкова наивен ,за да повярва че скоро и тука ще стане като във Франция. Въпросът е всеки да извлече максимум от статията и да се опита да го приложи на собствените си деца, та те са си наши и не трябва да чакаме някой да направи нещо за тях. Сьомгата и телешкото са скъпи, да но водата вместо газирано и плод вместо шоколад не струва нищо нали!

Основният проблем в България е липсата на спортни площадки, паркове, стадиони!!! То даже детските площадки са кът или занемарени. Как искате да спортуват децата, като няма къде. Има няколко парка пълни с кърлежи и кучета и наркомани. Като се изградят спортни комплекси- БЕЗПЛАТНИ- хората сами ще ходят. А който спортува, сам ще си пренареди хранителния режим. В община Илинден, на последната спирка на трамвай 3 направиха едан що-годе нормална площадка. И и турнаха плоча, не си спомням добре, но беше нещо като Благодарение на Китайското посолство у нас. Такава простотия в чужбина няма да видиш, да слагат надписи кой е дал пари за детска площадка.

На мене ми е обидно от тази плоча, не знам на общинарите, дето я боднаха как им е.

За площадките, че има нужда си прав(а), но за това, че когато някъде нещо бъде построено в чужбина, чрез дарение от 3-та страна, няма плоча, табела, въобще не е вярно. Във Франкфурт, Германия, докато се разхождах попаднах на детска площадка, която бе дарение от фирма, табела имаше и не беше малка :)

Не знам какво са и турнали на вашата площадка, но почти във всяка градинка има открит фитнес, има достатъчно паркове за град като София, но нямаме културата да ги пазим, ценим и използваме по предназначение. И държавата не ни е длъжна за нищо. Отиваш и тичаш, ама като ни мързи и нямало къде. Глупости. Има колкото искаш, желание няма и финанси

Я вижте изходния пункт на туристите към Витоша какъв е-мръсната градинка в Княжево с разбитите плочки,бездомни кучета и пияници по пейките.

тия откриват топлата вода - още по Татово време у наща Родина се работеше така. Дойде прехвалената демокрация и прееба всичко постигнато барабар с образованието.

Правилното хранене съчетано със спорт си е от съществено значение. Благодарение на това от 147 кг. сега съм 118кг. Друг е въпроса, че добрата храна изисква финансови средства особено такава с етикет Био както и време за приготвяне с които не всеки разполага.

Дрън-дрън! А защо французойките НЕ СА дебели? Защото такъв им е генът - на цалото им племе , и на децата. Който е живял между тях не може да не забележи, че са фини и изящни.

Добре де, но и българският ген по принцип е на крехки и елегантни хора. Но, откакто се навъдиха веригите от тип Лидл, се появиха доста дебели момичета и момчета. Определено храната и движението оказва огромно значение. Вече и в Китай се срещат доста по-често дебели хора.

грешиш. бЪЛГАРИТЕ ПРИЛИЧАТ ПОВЕЧЕ НА ЮЖНОЕВРОПЕЙЦИТЕ - И СА ПО НИСКИ И ПО ДЕБЕЛИ.скелетът и костите са други.

Приемра е ясен: Французите са тънки, защото видиш ли такъв им бил гена. Не бе джанъм, не е до ген, до умствения капацитет на родителите и правилно насочени политики към подрастващите се дължат много от успехите на тази страна включително и ниския процент затлъстяващи. Написано ти е черно на бяло какво включва менюто на децата от всички възрасти, колко спорт имат на ден и накрая статистиката, че най-малко страдат от затлъстяване и ти с целия си булгаристански манталитет твърдиш, че причината не е в цялото отношение на френското общество към възпитанието на децата, включително и в създаване на хранителна култура, а е плод на генетична случайност ... еми заслужаваме си съдбата, политиците, затлъстяването и като цяло кочината, в която се намираме, защото мисленето ни е СБЪРКАНО от всякъде.

Да бе, изобщо не е до ген. И французите, особено в днешно време, са смесени с какви ли не други етноси. Познавам много български семейства, където децата са с двама родители българи, които живеят във Франция и нито едно от децата им не е дебело. Просто французите имат страхотна култура на хранене, на която много държат.

В училището на сина ми им раздават безплатно мазни тестени закуски и пакетирани сладкиши, по програмата за здравословно хранене на учениците"Мляко и плод".........В Лафката им има само пакетирани боклуци, много по- скъпи от магазините. Шуробаджанащината у нас и децата ни не жали.

оплачете се, напишете жалба, подайте сигнал. тва е здравето на вашето дете.-

Е каква жалба. Нали директорката е назначила фирмите изпълнители. Какви епични битки съм водила за колите, които маневрирарат пред вратата на двора на училището и спират незаконно,, бутнати са колчета, маневрират сред децата всекидневно пред очите на милиционери при това- обаждах се на столична община, на паяци, какво ли -НИЩО. Няма жалост и милост за най- важното- децата ни!

Дали проверихме, дали във френските училища има лафки? Предполагам, че няма. Децата няма от къде да купуват мазни банички, а родителите трябва да отделят по 5 минути от ценното си време и да правят сандвичи в къщи. В повечето училища по света, където няма стол, няма лафки, а децата носят от вкъщи...Колко от българските родители следят какви и колко плодове яде детето им на ден? Колко им слагат плодове в чантата? Най- лесно е да дадеш 2 лв на детето и то да си купи нещо от лафката или по пътя до училище....Защо децата, които не са навършили поне 12 години се пускат да излизат от училище, защо около училищата просперират всякакви гаражни пицарии....майка съм на две деца...кога някой журналист ще погледне проблема със затлъстяването отвътре?

сухият сандвич с масло и салам за обед, който ръфат в ОК е далеч от здравословната храна.

как не разБираш, че това е нашето проклятие? Къде в големия град ще намериш екологично чиста храна, забързан тичаш да хапнеш каквото и да е и да се върнеш на работа, а откъде да знаеш, че не е ГМО? И още, въпросът е не в самата храна, а в нейното качество и произход! И в честотата и количеството, с които я използваш!По-добре домашна баничка със сирене, отколкото ГМО говеждо месо и зеленчуци!

не е нужно всичко да е био за да е вкусно. все пак в европа и не-био зеленчуците са контролирани . В бг има изключително разнообразие на храна, но забелязвам, че хората правят незадравословният избор. Примерно вместо на обед да си поръчат една мусака, често се прави избора за някакви панирани боклуци, или сандвичи с пържени замръзени картофи, дюнери и подобни...

Глупости върховни. В Макдоналдс във Франция и в Куик не може човек да си намери място- постоянно са пълни. Франсета се тъпчат с американски боклуци ...и децата са им затлъстели доста...

Пълни са в Париж. Работил съм малко като командирован в средно голям град. Там Макдоналдс си беше полупразен. Не зная как се хранят децата, но на обяд колегите ми (и аз покрай тях) се хранеха доста по-здравословно, отколкото го правим тук. Елате в Бизнес парка и вижте с какво се храним.

Това, че си прекарал няколко дни във Френския прованс, не те прави специалист по Франция. 10 години не само в Париж ами в и в други градове вкл. на юг. Французите се хранят основно с полуфабрикати от Лидл и Лидърпрайс. Карефур им е скъп. Просто се хранят в определени часове, пушат много и за това са слаби. Също със спорта са зле. Една малка част, както в България са активни. А това, че Вие се храните с боклуци си е Ваш проблем.

Париж е космополитен град, пълно е с чужденци, които ходят в макдоналдсите, шовинистичните франсетата хич не ги тачат.

Менютата и изобщо социалната им политика ме впечатлиха! Браво на франсетата. И съответно ти става малко тъжно, като видиш тук да се вият опашки пред дюнерджийници и баничарници. А пък вече голям дюнер с картофи и айрян ти излиза колкото да хапнеш в читаво заведение.

Мони , по-добре да хапнеш малък дюнер вместо храна от заведение.

Простите хора и необразованите се тъпчат като свине каквото им падне! Дебели и пак ''набиват'' банички и теста!

От къде преписахте това, аз живея във Франция от 10 години имам три деца всички в училищна възраст, това са пълни глупости..., в началните училища има спорт един път седмично, а храната в стола е само макарони и полуфабрикати и всичко се носи от вън. Рядко има кухня в училището. Децата им не са дебели само защото французите не толерират яденето извън основните хранения и вечер ядът лека храна.

Защото френските деца са вече предимно от континента Африка, а там са генно обременени да напълняват при наличие на храна!

От къде преписахте това, аз живея във Франция от 10 години имам три деца всички в училищна възраст, това са пълни глупости..., в началните училища има спорт един път седмично, а храната в стола е само макарони и полуфабрикати и всичко се носи от вън. Рядко има кухня в училището. Децата им не са дебели само защото французите не толерират яденето извън основните хранения и вечер ядът лека храна.

в гетата не се брои

От къде преписахте това, аз живея във Франция от 10 години имам три деца всички в училищна възраст, това са пълни глупости..., в началните училища има спорт един път седмично, а храната в стола е само макарони и полуфабрикати и всичко се носи от вън. Рядко има кухня в училището. Децата им не са дебели само защото французите не толерират яденето извън основните хранения и вечер ядът лека храна.

Малко пръдливи ми се струват менютата, но на фона на смрадта от техните "сирена", явно не е голям проблем.

Аз огладнЕх!

чак се разплакаха,аман от утопии

Не е утопия, човече! И селските училища имат ученически стол (и у нас беше така преди 28-30 г.), и наистина много се движат и спортуват. Събота и неделя бягат масово или карат колело-задължително с каска! И наистина прави впечатление, че няма масово затлъстели хора като у нас!

Прочитайки заглавието, първата ми мисъл бе, че защото пият френско червено вино :))) Досега все излизаха статии, защо французите не страдат от сърдечно съдови заболявания, дължащи се на високи стойности на холестерол и триглицериди и нямат наднормено тегло. Заради редовна умера консумация на червено вино. Но явно не е само виното, а култура на хранене още от детска възраст.

кАТО БЯХМЕ МАЛКИ СЪЩО СЕ ХРАНЕХМЕ С ТАКА НАРЕЧЕНИЯ СЕЛСКИ ХЛАБ, ПИЛЕТА, КОИТО НЕ СЕ РАЗКАШВАТ И НОРМАЛНО ОТГЛЕДАНЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ, А НЕ ПОРЪСЕНИ С АМОНИЕВА СЕЛИТРА ЗЕЛЕНИ, ЧЕ ДА НЕ СА УЗРЕЛИ, АМА ДА ИМАТ ВИД НА ТАКИВА.. И КИСЕЛОТО МЛЯКО БЕШЕ ПРИГОТВЯНО КАТО ОТ БАБИТЕ НИ... ТОГАВА СЪЩО НЯМАШЕ ПЪЛНИ ДЕЦА, А И БОЛНИТЕ БЯХА МНОГО МАЛКО.. ДЕЦАТА ИГРАЕХА А ВОЛЯ

Като чета менюто, сигурно ще струва 5-6 лв. А моите деца разполагат с 3.00 лв. дневно. При 2-3 деца как да отделиш пари/джобни/ като за ресторант? Затова децата ядат пици, хамбургери ... излизат най-евтино.

Как ще даваш на децата си редовно пици и хамбургери??? Няма ли как да си носят от вкъщи нещо вкусно и по-здравословно?

Кеф да си дете във Франция. Има какво да се поучим. Не може все пържено и тестено и после защо детето е дебело или пък болно.