Всеки, който си взема за домашен любимец котка, вместо куче, е особено доволен, че не му се налага да я извежда на разходка и постоянно да мисли за разни гадинки, които могат да я полазят. Като изключим, че наистина е голям плюс да не излизаш всяка сутрин и вечер, независимо дали навън има снежна буря или се излива дъжд като из ведро, това обаче е заблуда.

Защото дори котките, които живеят в апартаменти и никога не са излизали, могат да се заразят с различни болести или да се сдобият с паразити. Причината е проста и логична - хората могат да разнасят зарази, които внасят вкъщи с обувките или дрехите си.

Затова ветеринарните лекари са категорични - дори животното да не напуска никога дома, е редно ежемесечно да бъде обезпаразитявано профилактично. Добрата новина за тези стопани, които от години не са водили домашния си любимец на лекар, защото смятат, че не е нужно, е, че това дори не е нужно да се прави всеки път - във ветеринарните клиники и аптеки се продават нужните лекарства.

Има два вида обезпаразитяване - вътрешно и външно, като и двата трябва да се прилагат и не е добре да се разчита само на единия.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Дори и домашните котки са застрашени от вътрешни паразити, най-често глисти и тении. Най-добре е за първи път малкото коте да бъде вътрешно обезпаразитено, още когато е на около 1-месечна възраст. Ако се окаже, че има паразити, се правят 3-4 обезпаразитявания в продължение на два месеца. Ако не, лекарят ще ви посъветва как точно да го правите регулярно. Но правилото, което ветеринарните лекари препоръчват, е следното: първата ваксина и второто вътрешно обезпаразитяване се извършват на 8-9-седмична възраст, а на 12-13 седмици на животното се поставя втора ваксина и се извършва вътрешно и външно обезпаразитяване.

За целта трябва да давате на любимеца си по половин или една таблетка, в зависимост от теглото, като за предпочитане са тези с комбинирано действие, които унищожават едновременно кръгли червеи (които знаем като глисти) и плоски червеи (тении).

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

При котките над 1 година, които вече се водят възрастни, тези гадинки може да са много опасни. Особено при женските и то ако ще раждат. По време на развитието си от яйце до възрастен паразит, повечето глисти мигрират и ако това стане при бременна или кърмеща женска, ларвите заразяват котенцата. Така че, ако някой си мисли, че има пълна гаранция, че новородените му малки сладки писанчета са напълно здрави, трябва да знае, че не е така. Напълно е възможно те да имат глисти. И не бива да разчитате, че ако проверите дали в изпражненията има такива и не откриете нищо, няма проблем. Ехинококовата тения също е твърде малка, за да бъде видяна с просто око.

Затова, ако котката не е обезпаразитявана редовно, е най- добре да бъде изследвана поне веднъж годишно, например когато се прави също задължителната ваксинация.

Външното обезпаразитяване пък зависи от сезона. През лятото то трябва да се прилага по-често, а през зимата може и по-рядко. Интервалите са в зависимост от трайността на използвания препарат.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Във външната среда, до която вашата маца, може да има допир и ако успее да избяга или тупне през балкона, отвсякъде дебнат бълхи, въшки, кърлежи, акари и дори космояди. Не сте ли чували за тях? Е, дори и такива гадини има и всички могат да бъдат преносители на опасни заболявания.

Хубавото е поне, че вече има най-различни препарати и можете да изберете. Има таблетки, ампули, пудри, така наречените спот-он форми (които се накапват външно по кожата), препарати за къпане или противопаразитни каишки.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Спот-он формите са много добър избор за хората, които изпитват затруднения да поставят хапче в устата на котката си или да я накарат да го изяде заедно с храната си. Те се поставят всеки месец, като просто се изстискват върху гърба на животинчето, което не може да се оближе там. А най-големият плюс е, че вече има модерни варианти, които унищожават и защитават едновременно и от външни, и от вътрешни паразити.

Каишките имат различен период на активност - от 3 до цели 8 месеца, което е много привлекателно особено за твърде заетите стопани, които наистина нямат време да водят често любимеца си на лекар. Освен че елиминира паразитите, каишката има и репелентен ефект срещу кърлежите и ги отблъсква още преди да започнат да се хранят. Но задължително потърсете такава каишка, която не е опасна за хората, защото има такива, които не са добра идея, ако имате малки деца или котето спи в леглото ви.

Пудрите пък са ефикасни само за момента. Нямат репелентно действие и не защитават от последваща атака.

Ако не друго, има голям избор на варианти, с които да се погрижите за здравето на вашите любими писани. И не забравяйте две неща - ако те се разболеят, лечението може да излезе много по-скъпо. Освен това, някои заболявания може да са опасни дори за вас и семейството ви.

Болестите

Най-известната от тях е Токсоплазмозата - бактериална инфекция, която е особено опасна за бременните жени, тъй като може да причини вродени дефекти на плода. Тя се разпространява чрез котешките изпражнения и може да бъде предадена на човек, докато сменя тоалетната й.

Котешката болест (Бартонелоза), по-позната като болест на зъбите, пък се предава чрез ухапване или одраскване. Тя често остава незабелязана, защото е трудно да се диагностицира, но може да увреди сърдечните клапи.

Знае се, че човек не може да се зарази с Лаймска болест директно от домашния си любимец, но тя може да бъде предадена от кърлежи, донесени отвън.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Вероятно не сте чували за кръглите червеи и Анкилостома червеите, но това са паразити, които обикновено се предават от котки, които са влезли в контакт със заразени изпражнения. А такива можете да им "донесете" вие, когато се прибирате вкъщи. Анкилостома червеите се хранят от кръвта и често причиняват анемия.

Ветеринарни лекари споделят, че имат пациенти, които виждат за първи път 10 или повече години след раждането им, просто защото стопаните им са ги завели при тях едва тогава. Когато вече са болни. И, ако сте от хората, които си казват - едно време имахме една котка, никога не сме я обезпаразитявали и нищо й нямаше, помислете си дали бихте рискували да загубите домашния си любимец. Или предпочитате да сте сигурни, че той ще е здрав, щур и ще ви дарява с огромна любов и ласки, дори понякога да ви скъсва нервите. Но пък не можете без него, нали?