На мнозина от нас ни се налага да не излизаме от дома във връзка с пандемията и изкарваме повече време с домашните си любимци, но това не е повод да ги глезим, пише в. "Metro".

Защото след като свърши карантинният период, ще трябва да се завърнем на работа и кучетата ни ще страдат повече от липсата на внимание, след като са получили такова в излишество.

Да, всеки от нас се е убедил, докато е работил от хола си, какви прекрасни колеги са четириногите. Те не злословят зад гърба ни, няма да ни изложат пред другите или да ни погодят някой мръсен номер. И е съвсем естествено при такива извънредни обстоятелства да ги даряваме с повече внимание и обич. Но не трябва да ги разглезваме, защото когато отново тръгнем на работа, те още по-силно ще преживяват нашето отсъствие.

Според проф. Даниъл Милс от университета в Линкълн, когато сме 24 часа заедно с нашия питомец, той може да получи фалшиво чувство за супер сигурност. А то рано или късно ще бъде предадено и тогава нашият любимец ще се сдобие с още по-голямо усещане за тревожност от раздялата.

Вместо да се отдадем на глезотии, Милс съветва да разсейваме кучетата с игра. И цялата храна, която им даваме наведнъж, да я разделим на порции, да я скрием и да караме домашния любимец да я открива, пише БТА. Всяка сполука трябва да бъде наградена с похвала - така кучето ще се почувства полезно и обичано заради труда си.