Когато едно малко кученце се появи на бял свят, то заслужава да получи най-доброто, за да се превърне в голямо, здраво и щастливо куче. В първите дни и месеци, "най-доброто" започва с храната.  Advertisement

В началото на живота, съвършената храна е майчината кърма. Тя е естествено богата на всички хранителни вещества, необходими на кутретата за здравословен растеж. Макар кученцата да са готови за отбиване между шестата и осмата седмица след раждането, повечето от тях започват да проявяват интерес към твърди храни на възраст между три и четири седмици.

Това е и подходящият момент да започнете да им предлагате храна за кутрета. Не бързайте да ги отбивате от кърменето твърде рано, тъй като преминаването изцяло към суха храна може да подложи на натоварване неразвитите им още стомаси.

Какво да гледаме?

Тук естествено идва въпросът коя храна да изберем. Когато избирате храна за вашето кученце, винаги проверявайте съставките.

Уверете се, че храната съдържа протеини и че зърнените съставки са с добро качество. Проверете също енергията, която се доставя с храната, и количеството минерали.

Purina имат добро предложение: PURINA® PRO PLAN® Puppy с OPTISTART® е научно формулирана, за да доставя всички хранителни елементи, от които се нуждае кученцето. Тя съдържа OPTISTART®, уникална формула, включваща коластра - хранителен елемент от първото майчино мляко, който подсилва естествените защити на кутретата през първата година от живота им.

Какво количество?

Количеството зависи от възрастта на кучето, размерите му и препоръките на ветеринарния лекар. Пробвайте с една супена лъжица храна пет пъти дневно докато кутрето все още суче от майка си.

Как да го обучим?

Храненето на кученцето е и първата стъпка в неговото обучение. Добре е да го научите да чака, докато приготвяте храната. Това ориентира кутрето за мястото му в семейната йерархия и спомага за премахването на конкуренцията, ако към момента гледате повече от едно кутре.

Старайте се да не давате храна на кучето, дори когато то се моли за нея с най-сладката си физиономия.

Не ви съветваме да му давате саламчета, кюфтенца и всякакви други вкусотии от вашите чинии. Човешката храна не е подходяща за кученца.

Как да контролираме порциите?

Желателно е да спазвате възможно най-точно препоръчителните указания за хранене върху опаковката, освен ако ветеринарният лекар не е дал други насоки. Препоръчителната дневна дажба трябва да се раздели на три хранения.

Суха или мокра храна?

За кученцата се препоръчва суха храна. Така те ще свикнат да дъвчат, преди да поглъщат. Зареждайте обаче редовно купичките им с вода, за да могат да пият през целия ден.

И една препоръка...

PURINA® PRO PLAN® Puppy с OPTISTART® съдържа хранителни съставки с научно доказани ползи за храносмилането на малките кученца и предпазва от стомашни разстройства чрез повишаване на разнообразието и устойчивостта на чревната микрофлора. Освен това, храната съдържа необходимото количество калций, фосфор и Витамин D, за да осигури нормалното развитие на ставите. Продуктът подпомага визуалното и мозъчно развитие, както и доброто качество на изпражненията в периода на захранване.

Рекламна публикация