Скоростта на тапата варира от 40 м/ч при 4 градуса Целзий на бутилката до до 55 м/ч при 18 градуса, установиха учени от района Шампан във Франция. Това е достатъчно да причини сериозна очна травма. Промяната се дължи на газовете в напитката, които се движат по-бързо, когато е топло, и така увеличават скоростта на тапата.

В бутилка шампанско има около 10 милиона мехурчета. Затова всяко увеличаване на енергията може да доведе до натрупване на напрежение. В някои случаи то може дори да предизвика отваряне на бутилката. Само пет процента от енергията на тези газове обаче причинява изхвърчането на тапата, останалите се освобождават със звука.

Учени от университета на Реймс в региона Шампан-Ардени са изследвали как изхвърчат тапите при различни температури на бутилките с шампанско, като са ги заснели с инфрачервена камера със забавено движение.

Формата на чашата също влияе на мехурчетата в напитката и това се отразява на вкуса й. Високите чаши са най-подходящи за нея, защото в тях мехурчетата се издигат по-бавно и се задържат в горната част, установи предишно изследване. Мехурчетата излизат с една трета по-бързо от широките чаши и така напитката лесно се дегазира. Мехурчетата се запазват по-дълго в охладеното шампанско, а именно те са най-важни за вкуса му.

Пластмасовите чаши са крайно неподходящи за шампанско, защото променят вкуса. Те са хидрофобни - отблъскват течността. Мехурчетата се задържат за стените чрез капилярно действие и размерът им се увеличава. Теорията е приложима и за другите газирани вина, бирата и безалкохолните напитки. Качественото шампанско и газирани вина имат по-малки, но повече мехурчета.