Връзката между психичното и физическото здраве е отдавна потвърдена от редица изследвания и проучвания, но те са съсредоточени главно върху намаляването на стреса и тревожността.

В новото проучване изследователите се опитват да покажат, че консумацията на зеленчуци не само подобрява здравословното и психично състояние, но и позитивното мислене.

Каротеноидите, в частност бета-каротинът, които се срещат в оранжевите плодове и зеленчуци и в някои зелени зеленчуци като спанак и зеле, са антиоксиданти. Те намаляват вредното действие на свободните радикали в организма, които увреждат клетките и увеличават риска от здравословни проблеми.

Изследователите констатират, че консумиращите редовно плодове и зеленчуци са с много по-позитивно мислене.

Необходими са допълнителни изследвания за по-продължителен период от време, за да се установи дали високите нива на каротеноиди водят до повишаването на оптимизма или обратното.