Човекът е социално животно. Чували сте това много пъти, нали? И като социални животни искаме да общуваме с други хора, това за нас е синоним на добре прекарано време, на удоволствие. И докато има доста общителни хора, сред нас има и много притеснителни индивиди, които изпитват трудности от това да се запознават с нови хора, да говорят публично или да заговорят някого. Точно за тях са следните 10 психологически трика, с които можете да забравите за притеснението и да спечелите хората на ваша страна.

Имитирайте езика на тялото

Когато се опитвате да направите впечатление или да предизвикате уважение, наблюдавайте езика на тялото на човека срещу себе си и го имитирайте. Проучвания по този въпрос показват, че такова поведение е накара събеседника ви да се почувства удобно, ще го предразположи да ви има повече доверие и ще събори бариерите помежду ви.

Покажете дланите си, когато говорите

Има няколко пози, свързани с езика на тялото, с които можете да спечелите напълно събеседниците си и този е един от тях. Ако говорите, разпервайки ръце и показвайки дланите си към хората, с които общувате, това е показва честност и вдъхва доверие.

Практикувайте уверена стойка

Тази поза може да ви внуши, че сте по-силни и уверени, макар и да не се чувствате по този начин. Ако ви предстои интервю за работа или важна среща, практикувайте уверената си стойка пред огледалото. Заставате в поза като Супермен, ръцете са на кръста, изправяте главата и брадичката си, изпъчвате гърди напреди и слагате широка усмивка на лицето си.

 Правете комплименти

Важно е да казвате на хората около вас, че оценявате, ако те са били мили с вас, помогнали са ви или просто днес изглеждат чудесно. Не само защото по този начин и вие ще бъдете честни и учтиви, но и защото това влияе на начина, по който останалите ви възприемат.

Когато сте нервни, дъвчете дъвка

Нормално е да сте разтревожени и напрегнати преди важна среща, но, ако мислите, че това ще се отрази на вашата увереност и концентрация, успокойте се като дъвчете дъвка. По този начин се е разсеете от стреса и ще насочите кръвта към мозъка си.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Говорете за лични неща

Когато искате да заговорите някого, не е задължително единствената ви тема на разговор да е времето. По-добре попитайте човека какво най-много обича да яде за обяд или къде е били последното му или най-любимото му пътешествие. Така ще изградите по-здрава връзка със събеседника си.

Чувство за хумор

Хората, които се смеят заедно, остават заедно. Познато ви е, нали? Когато искате да се запознаете с нови хора, разкажете им нещо смешно. Така моментално ще ги накарате да ви почувстват по-близък.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Червено, когато искате внимание

Когато искате да привличате внимание и всички погледи да са вперени във вас, заложете на червените дрехи в гардероба си. Проучванията показва, че това е чудесен начин за спечелване на интерес, особено ако говорим за емоционални срещи с човек, който искате да ви обърне по-специално внимание.

Внимавайте с докосванията

Много хора не обичат да ги докосват, особено когато не познават добре събеседника си. Ако искате да изградите атмосфера на доверие, само леко докоснете рамото на събеседника - това увеличава чувството за близост и показва, че ви е грижа за човека срещу вас.

Фокусирайте се върху последното впечатление

Много хора държат на първото впечатление, което оставят в околните. Оказва се, че онова, което ще кажете последно, преди да си тръгнете, в доста по-важно. Ако говорите пред публика и искате наистина да ви запомнят, най-добре завършете с нещо, което ще остане в паметта на хората. Шегата е много добър вариант за това.

И не забравяйте: когато искате хората да ви обърнат внимание и да ви имат доверие, гледайте ги в очите. Всъщност, за да установите такъв контакт, трябва да гледате в мисления триъгълник на челото между очите на събеседника си. За много срамежливи хора това е истинско предизвикателство. Те гледат в различни посоки, когато са притеснени и дори забиват поглед в земята, което винаги прави лошо впечатление на онези, с които общуват. Контактът очи в очи говори за искреност и честност.