Лодка, пусната от американски ученици от прогимназия в щата Ню Хемпшър през октомври 2020 г., стигна до Норвегия, съобщи Асошиейтед прес.

Учениците са сложили в 1,8-метровата лодка снимки, есенни листа, жълъди, дребни монети. Тя е била оборудвана с проследяващо устройство, но то замлъкнало през част от пътешествието. Намерил я норвежки ученик на 1 февруари в Смола, малък норвежки остров.

Снимка: БТА

През дългото 8300 мили пътешествие лодката останала без кила и корпуса си, но палубата и товарът й били непокътнати. Намерилият я Карел Нунсик я занесъл в училище и я отворил миналата седмица със съучениците си. Мислят скоро да се обадят на децата в САЩ.

"Когато я пускаш, нямаш представа къде и дали въобще ще стигне, как ще пътува - каза Каси Стюмиест, изпълнителен директор на неправителствената организация "Образователни пътища" в щата Мейн, която работи по проекта с училището на американските деца от 2018 г. - Тези деца обаче влагат надеждите и мечтите си в него и си мисля, че понякога това помага."

Учениците са пуснали лодката в Атлантическия океан и са следили пътя й, но е имало продължителни периоди, през които джипиесът замлъквал. Включил се отново през сезона на ураганите, като през август и септември бил на същата географска ширина като Ирландия. След това пак замлъкнал, но на 30 януари научили, че лодката сякаш е достигнала малък остров западно от Норвегия.

"Изненадана съм, че лодката въобще стигна до някъде - каза едно от децата Моли Флин. - мислех, че ще заседне, а тя всъщност успя и това е наистина страхотно и изненадващо.