Известният американски писател и хуморист Марк Твен е бил поклонник на дините и ги е наричал "ангелска храна". По повод отбелязвания днес Световен ден на динята, ето още няколко интересни факта за растението, класифицирано като плодов зеленчук:

Дивите дини произхождат от Южна Африка.

Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години. Древните египтяни са ги поставяли в гробниците за храна на душите.

В Китай дини се отглеждат от десети век, а в Европа - от 13-и.

Сочният и вкусен плодов зеленчук се отглежда в 96 страни по света. Съществуват над 1200 динени разновидности. Водещият производител е Китай. Там, както и в Япония, гостите често носят диня като дар за домакинята. В Страната на изгряващото слънце се заражда идеята да се отглеждат квадратни дини.

Снимка: iStock by Getty Images

В Египет и Израел е обичайна практика сочният хранителен продукт да се поднася със сирене фета.

Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus. Съдържанието на вода в нея е 92 процента, а захарното съдържание - шест процента. Нейни близки "сродници" са тиквите и краставиците.

Някои разновидности се нуждаят от 130 топли дни, за да узреят. Зреенето на повечето дини продължава между 85 и 100 дни.

Т. нар. месо на динята невинаги е червено. Срещат се дини с оранжева, зелена, жълта и бяла "плът".

Снимка: iStock by Getty Images

Всички части на плодовия зеленчук са ядливи, в това число семките и кората. Дините са нискокалорични и не съдържат "лоши" мазнини и холестерол.

Сладостта на дините се измерва по скалата на Брикс, пише БТА. Повечето получават оценка 9 или 10. Най-сладките се оценяват с 11 или 12.

Освен вкусна, динята е и полезна за здравето. Богата е на витамини А, С и калий, а съдържанието на ликопен в нея е по-голямо, отколкото в доматите.

Диненият сок облекчава мускулно напрежение.

Снимка: iStock by Getty Images

Заради съдържанието на цитрулин динята е считана за естествена виагра и може да предложи алтернативно разрешение на проблема с еректилна дисфункция (импотентност) при мъжете.

Дините без семки не са генномодифицирани, те са "стерилни" хибриди.

Рекордът на Гинес за диня с най-голямо тегло, поставен през 2013 г., е 159 килограма.

В САЩ има цял месец, посветен на дините.

Снимка: iStock by Getty Images