Айсбергът чудовище A68 е добавил повече от 1,5 милиарда тона прясна вода в океана в периода на активното си топене, изчислили учени. Това е около 150 пъти повече от количеството вода, използвана всекидневно от всички жители на Обединеното кралство, съобщава БТА.

За известно време А68 бе най-големият айсберг в света с площ от близо 6000 квадратни километра. Той се откъсна от Антарктика през 2017 г. В началото на 2021 г. изчезна със своите един трилион тона лед.

Учени под ръководството на университета в Лийдс, Великобритания, са се опитали да изчислят ефекта на А68 върху околната среда. Те са използвали сателитни данни, за да пресметнат променящите се габарити на гигантския айсберг от откъсването му от Белия континент през движението му през Южния океан и през южния Атлантически океан.

Снимка: iStock/Getty Images

Благодарение на това специалистите са оценили темповете на топене на айсберга по време на живота му, продължил три години и половина. Един от ключовите периоди е в края му, когато А68 наближава по-топлите райони около британската отвъдморска територия Южна Джорджия. Тогава учените са се опасявали, че може да блокира пътищата на пингвини, китове и тюлени. Това обаче така и не се е случило и учените сега са установили, че А68 е загубил огромна част от площта си в дълбочина, за да продължи да се носи по водата.

"Изглежда, че е успял за кратко да докосне континенталния шелф. Това се е случило, когато айсбергът се е завъртял и виждаме как малък къс се е отделил от него. Но това не е достатъчно, за да заседне А68", каза д-р Ан Бракман-Фолгман от университета на Лийдс.