Здрави зъби, здраво бебе? Години наред учените изследват връзката между лошото орално здраве и преждевременното раждане. Резултатите от изследване, представени в четвъртък в САЩ, сочат един прост и евтин начин за въздействие - дъвка без захар, съобщи БТА.

Въздействието, отчетено при изследване в африканската страна Малави, е скромно - броят на преждевременните раждания е малко по-нисък при бременни жени, които дъвчат дъвки без захар в сравнение с родилките, които не дъвчат такива дъвки.

Въпреки това експертите приветстват идеята като лесен начин за справяне с този сериозен проблем, свързан и с множество разходи. Преждевременните раждания водят до много здравословни проблеми при новородените и десетки хиляди долари за медицински разходи.

"Ще е изключително вдъхновяващо, ако намерим просто решение като дъвките, за да спрем преждевременните раждания", каза д-р Закиба Хендерсън от неправителствената организация "Марч ъв Даймс".

Много изследвания през годините са установявали, че болестите на венците при бъдещите майки са свързани с преждевременните раждания на бебета им. Учените са убедени, че бактериалните инфекции в устата могат да увеличат възпаленията в тялото, които да доведат до преждевременно раждане.

Снимка: iStock/Getty Images

Учените са изследвали дали дъвка с подсладителя ксилитол може да помогне в тези случаи. Ксилитолът е заместител на захарта и се съдържа в малки количества в плодове и зеленчуци. Предишни изследвания са показвали, че той постепенно променя бактериалния състав в устата, така че по-малко причиняващи кариеси бактерии оцеляват върху повърхността на зъбите и се образува по-малко зъбна плака. Натрупването й води до заболявания на венците.

Изследването в Малави е проследило над 10 000 жени за период от шест години. Някои се включват преди да забременеят, други - в първата половина на бременността си. Участничките преминават курс по здравно образование в четири медицински центъра и дъвчат дъвки два пъти дневно. В четири други центъра контролна група слуша само здрави лекции.

Преждевременните раждания преди 37-а седмица в групата, ползвала ксилитолови дъвки, са 13 на сто в сравнение със 17 на сто в контролната група. Най-голямата разлика е в "късните" преждевременни раждания между 34-а и 37-а гестационна седмица. Според експертите "късните" преждевременно родени бебета са изложени на риск от дихателни проблеми, затруднения в храненето и в развитието.

Д-р Черсти Угорд, гинеколожка в колежа по медицина "Бейлър" в Хюстън, казва, че изследователският екип е избрал Малави, защото в страната има високи нива на заболяванията на венците и на преждевременните раждания. Близо една пета от бебета се раждат по-рано, което е два пъти повече в сравнение със САЩ.

Учените не знаят как точно ксилитолът предотвратява ранните раждания, но са уверени в "пребиотичните" му качества за стимулиране на здравословни бактерии в устата.