Честит 1-ви април! Днес е ден на шегата и хумора. По случай днешния празник ви предлагаме няколко любопитни факта, публикувани във в. "Дейли експрес" и Интернешънъл бизнес таймс:

Освен като Ден на шегата, първи април е известен и като Ден на ядивната книга, честващ годишнина от рождението на френския гастроном и писател Жан-Антелм Брийа-Саварен.

От 2004 г. първи април е и "Ден на хумора и фосилите", през който природозащитници правят демонстрации срещу употребата на фосилни горива.

В Древен Рим на първи април се е провеждал фестивалът Венералия в чест на богинята Венера.

Първата известна връзка между първи април и шегата е в "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чосър.

На първи април 1698 г. мнозина били подлъгани с покана да посетят лондонския Тауър за годишната церемония по "къпане на лъвовете".

От 16 век децата във Франция празнуват с "априлска риба", като залепят рисунки на риби на гърба на други хора.

На първи април 1889 г. на пазара в Чикаго излиза първата успешна миялна машина. Създателката ѝ Джоузефин Кокран, заявила, че "машината мие по-бързо от прислугата ѝ".

На първи април са основани и много компании, сред които производителят на дъвки "Риглис" през 1891 г. и "Епъл" през 1976 г.

На този ден през 1957 г. Би Би Си съобщава, че спагетните култури на швейцарските фермери се радват на рекордна година и показва кадри на хора, които берат фиде от дървета.

На първи април 1945 г. мощно цунами отнема няколко живота, но населението на тихоокеанските острови приема предупреждението за опасност като първоаприлска шега.

Източник: БТА