Малко човече с раиран бански костюм наскоро се появи по детската телевизия в Дания и предизвика оживени дебати, тъй като се оказа притежател на "най-дългия пенис в света", съобщава Франс прес.

Въпреки традиционната разкрепостеност на датското общество, гастролите на този необикновен герой разбуниха духовете и поставиха отново въпроса дали има нещо гнило в Дания.

"Считаме за важна задача да разказваме на децата неща, свързани с анатомията ни. С тази анимационна поредица искаме да отговорим на естественото любопитство на малчуганите относно човешкото тяло и репродуктивните му органи", се казва в изявление на датската обществена телевизия във Фейсбук.

Анимационната серия е кръстена "Джон Дилерман" на името на "надарения" герой. Поредицата се излъчва от 2 януари по детския телевизионен канал Рамасянг.

Първият от тринайсетте епизода е бил гледан 140 хиляди пъти. Той е насочен към таргет групата на 4-8-годишните. Главното действащо лице е Джон и прекомерната му надареност. Той е проследен във всекидневния си живот - от разходка с кучето до посещение на зоопарк и екскурзия с колело, пише БТА. Като всеки анимационен ас, Дилерман се сблъсква с извънредни ситуации, като веднъж му се налага да прелети над града с мега пениса си, завързан за балони.

"Това е една много датска програма", уверена е Софи Мюнстер, специалист по скандинавско образование. "Имаме традиция да прекрачваме границите по един хумористичен начин и да намираме това за напълно нормално".

Що се касае до зрителите, повечето от тях бяха шокирани, напук на датската разкрепостеност.

"Това е най-противният сериал, пускан някога по детски канал", се възмути потребителка във Фейсбук.

"Не мисля, че съзерцаването от деца на половите органи на възрастни хора, трябва да бъде превърнато в норма. Това ли е ролята на обществената телевизия?", попита Мортен Месершмит, депутат от крайната десница.

"Това е дебат, тръгнал от възрастните, при който пенисът е сексуализиран. В действителност децата гледат на тези неща от една съвсем различна перспектива", твърди г-жа Мюнстер.