Жените на високите токчета наистина изглеждат по-секси в мъжките очи, тъй като те измамно удължават дамската опашна кост - признак за плодовитост, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Изданието цитира проучване на унгарски учени от университета в Печ, които използвали компютърен софтуер за експериментите си. Специалистите заснели 52 студентки на високи токчета и с ниски обувки. Клипчетата били показани на 100 студенти от мъжки пол на възраст от 18 до 24 години. Дамите трябвало да се разхождат с обувки с плоска подметка и на токчета с височина, варираща от 8 до 10 сантиметра. Редактиращ софтуер бил използван, така че да бъдат изтрити стъпалата, за да остане само движението на тялото на жените. Всички дами били инструктирани да носят едни и същи тъмни прилепнали фланелки, били обути с дънки или клинове и трябвало да носят косите си прибрани, за да се постигне еднообразие.

Участничките трябвало да получат оценка за привлекателност от 1 до 10. Резултатите дали смазващо предимство на дамите с високи токчета.

По този начин се потвърждава месианското прозрение на Мерилин Монро:

"Не знам кой е измислил високите токчета, но ние жените трябва да сме му вечно благодарни!"

20th Century Fox

Според унгарските учени високите токчета правят жените секси заради специфичната извивка, която прави тазът по време на ходене. Начинът, по който опашната кост изглежда по-дълга и се движи, изпраща несъзнателен сигнал до мъжа, че дамата е способна на многократни раждания. Проучването на унгарския екип е първото, използващо видеоматериали, за да докажа връзката между високите токчета и сексапила.

Интересното в случая е, че и дамите намират своите посестрими по-секси, когато са на високи токчета, и това засилва вътрешната им сексуална конкуренция.