Най-доброто средство срещу махмурлук е въздържанието от алкохол. Новогодишната нощ обаче едва ли е най-подходящото време да страним от чашката. Все пак, за да не посрещнем Новата година с тежко главоболие, експерти, цитирани от в. "Daily Express", препоръчват да се придържаме към следните препоръки:

Преди новогодишното празненство:

Не празнувайте на празен стомах

Остротата на махмурлука зависи и от вида на приетата храна. Експерти от САЩ препоръчват преди да се отдадем на новогодишен запой, да си "подложим" с блюда, съдържащи мазнини, протеини и въглехидрати. Особено подходящо за целта е червеното месо, тъй като е богато на витамини от B групата и на аминокиселини, които лесно преработват алкохолните субпродукти.

Набавете си витамини

Масово се смята, че в основата на махмурлука е обезводняването. Според анестезиолога д-р Джейсън Бърк обаче роля играят също оксидативният стрес и възпалителните процеси. В случая на помощ могат да се притекат мултивитамините. Експертът препоръчва преди да пийнем сок от нар, преди посегнем към чашката с алкохол.

Снимка: iStock by Getty Images

В новогодишната нощ

Не смесвайте питиетата

Различните видове алкохол оказват различни ефекти върху пиещите. Поради тази причина здравният и фитнес експерт Джеймс Кросли препоръчва любителите на чашката да се придържат към едно и също питие през цялата нощ.

Избягвайте шампанското

Можете да посрещнете Новата година с глътка шампанско, но избягвайте пенливото вино като основна напитка за празника. Смята се, че мехурчетата на шампанското ускоряват абсорбирането на алкохола, в резултат на което напитката ни опиянява по-бързо.

Пийте повече вода или спортни напитки през празничната нощ

Приемът на вода или спортни напитки между питиетата ще ни помогне да се предпазим от обезводняване на следващия ден. Въпросните напитки възстановяват бързо течностите и електролитите, до чиято загуба води консумацията на алкохол.

Придържайте се към прозрачни питиета

Прозрачните питиета като джин и водка са за предпочитане пред "нечистите" уиски или ром. Според експертите уискито със сода може да ни докара по-тежък махмурлук, отколкото водката с плодов сок.

Снимка: iStock by Getty Images

Преди да си легнете

Преустановете приема на големи количества вода.

Придържайте се към препоръката да наблягате на течността в разгара на купона, предава БТА. Ако след като сте приключили със запоя ви гони жажда, изпийте само една чаша вода, ако не искате да тичате на интервали до тоалетната, докато опияненият Ви организъм неистово се нуждае от възстановителен сън.

Вземете ибупрофен

Ибупрофенът преди лягане ще противодейства на неблагоприятните ефекти от алкохола и ще намали вероятността от силно сутрешно главоболие.

На следващата сутрин

Хапнете яйца

Яйцата са особено ефикасно средство срещу препиване. Това им свойство се дължи на високите нива на съдържащата се в тях аминокиселина цистеин. Цистеинът противодейства на токсичните ефекти на ацеталдехида - химикал, предизвикващ главоболие, гадене и други неприятни усещания от прекаляването с чашката.

Снимка: iStock by Getty Images