Йордан Стоичков е известен като "готвачът на Тодор Живков", но е хранил и Брежнев, Ким Ир Сен, Чаушеску и Фидел Кастро. "Готвенето ми е детска мечта, която осъществих във всички варианти. Готвил съм и в телевизия, готвил съм и на президенти, готвил съм и на най-обикновени хора", сподели бай Данчо по bTV.

20 години от живота му минават в кухнята на Тодор Живков, докато готви за него и семейството му.

 

Снимка: Булфото

"Докато бях готвач на Тодор Живков, не съм имал случай, в който той да каже: "Това не ми харесва, това не ми го прави повече". Такова нещо не съм имал. Много рядко е имало случаи да каже: "Утре ми направете една боб чорба", но поръчаше ли си той лично нещо, трябваше да е свързано с боб. Казваше: "Достатъчно месо ям на официалните вечери, нека когато съм сам да ям постно", припомни си готвачът.

"Когато беше сам, Живков ядеше предимно постни ястия. Лятно време в "Евксиноград" за обяд задължително имаше една купа таратор, и една купа раци. Вечер задължително - плодове, не прекаляваше с яденето и пиенето", разказа още Йордан Стоичков.

"Тодор Живков беше стриктен към яденето, не прекаляваше, нито пък с пиенето. Имитираше пиене на коняк, като всъщност пие чай. Когато трябваше да направи някаква наздравица, за него слагахме в чашка чай, специално поднесена за Живков, сервитьорът така я поднасяше със знаци, че той да вземе нея.

Бай Данчо си спомня още: "Придържахме се към леко безсолното ядене. Не спазваше диети, имаше склоност към вдигане на кръвната захар.

Йордан Стоичков разказа и как при визита на Фидел Кастро у нас закъснявали с доставката на храната в Боровец, а като пристигнали, за беля дръжката на хладилната кола се счупила. "Но докато се настанят, спретнахме нещо за вечеря". По време на визитата Кастро отишъл до Говедарци и поискал да посети селска къща. Кметът подготвил една за посрещане, но Кастро влязъл в друга. "За щастие, там домакинята се хванала да прави зелник. Харесал го", разказва човекът, който 20 години буквално е бил в кухнята на властта.