Хората са започнали да храносмилат мляко и млечни продукти като възрастни едва преди няколко хиляди години в резултат на генна мутация, заради която са развили толерантност към лактозата.

Специалисти от университета Гутенберг в Майнц, Германия са изследвали останки на войници от бронзовата ера, убити през 1200 г. пр.н.е. в битката в долината Толенс, на речен бряг, който сега се намира на територията на Германия. ДНК анализите показали, че само един от осем е имал ген, който разгражда лактоза. Благодарение на генна мутация се формира ензимът лактаза, пише БТА, цитирайки в. "Дейли мейл".

Около 90 на сто от населението, обитаващо същия район, може да разгражда лактоза, което означава, че мутацията се е разпространила в рамките на няколко хиляди години.

Това е от огромно значение, оттогава до днес има не повече от 120 поколения хора, поясни ръководителят на изследването проф. Йоахим Бургер.

Изследването, чиито резултати са публикувани в сп."Карънт Байолъджи", установява не само толерантността към лактоза и още няколко генни мутации, но и че геномът на бойците от бронзовата ера е сходен с този на съвременните обитатели на Северна Германия и региона на Балтийско море.