Бразилски учени установиха, че потребителите очакват от шоколада да е по-горчив, когато е в черна опаковка, и да е по-сладък - в жълта и розова, пише в."Дейли мейл", цитиран от БТА.

Екипът на Юри Баптища от университета в Сао Пауло провел експерименти с 420 доброволци. Те трябвало да предскажат вкусовите качества на предоставените им в различни цветови опаковки блокчета от млечен и тъмен шоколад.

Когато лакомствата им били представени в черна обвивка, участниците очаквали доста горчив вкус. А по-лек и сладък - при по-светлите цветове.

"Изследването ни установи, че не само цветът на продукта е от значение за вкусовите очаквания на участниците, коментира Юри Баптища, а също така цветовете на опаковката, посудата на масата и общия амбианс".

Ученият обяснява тези нагласи с факта, че цветовете веднага предизвикат у потребителя асоциации с предишен опит и той се опитва да предвиди какъв вкус го очаква.

В експериментите на екипа били включени бразилски и френски доброволци от 18 до 60-годишна възраст. На всеки участник били показани снимки на две млечни и две тъмни шоколадови блокчета. Всяко от тях било представено в различни цветове - черен, син, кафяв, зелен, червен, розов и жълт. След това доброволците трябвало да класират по десетобалната система колко горчив или сладък е съответният образец. И тъмния и млечния шоколад участниците очаквали да бъде с по-горчив вкус, ако е опакован в черно. За разлика от него, и тъмният и млечният шоколад се очаквало да бъдат с по-сладък и мек вкус, ако са поднесени в жълто или розово. Не били открити различни вкусови очаквания при тестовете с бразилци и французи, които реагирали по еднакъв начин. Въпреки че в страната на Молиер се консумира два пъти повече тъмен шоколад в сравнение със средната норма.