Американската метеорологична служба в Маями, Южна Флорида предупреди, че е възможно от дърветата да падат игуани, защото са обездвижени заради необичайно ниските температури в района, предава БТА.

"Игуаните са студенокръвни. Движенията им се забавят много или се обездвижват, когато температурите паднат до 4-9 градуса Целзий и те могат да паднат от дърветата, но не са мъртви", написаха от службата в Туитър.

През северозападните американски щати премина силна буря в събота и няколко щата обявиха извънредно положение. "Телата им започват да се изключват и те губят функции. Затова, когато са по клоните на дърветата и спят, и изведнъж стане по-студено, те не могат вече да се задържат и много от тях падат", обясни зооложката Стейси Коен от зоологическата градина в Палм бийч. 

Макар и повечето игуани да оцеляват след обездвижването, температурите около нулата са заплаха за тях. При голямото застудяване през 2010 г. голяма част от популацията е загинала.

Зелените игуани са се заселили случайно във Флорида, като са се промъкнали с корабите. Те се смятат за инвазивен вид. Характерни са за по-топли зони около Екватора. От студената зима страдат също рибите.

Снимка: iStock/Getty Images