Измина наистина много време, откакто графитите бяха просто драсканици със спрей, изписващи никовете на своите "автори" в мрежата, чиято единствена цел сякаш бе да загрозяват фасадата на някоя жилищна сграда. С течение на годините те постепенно еволюираха, превръщайки се в истинско изкуство, което в много случаи кара случайните минувачи да се спрат, за да му се възхитят, разглеждайки го по-внимателно. И все пак, има творби, които значително се отличават от останалите със своето прецизно изпълнение, говорещо за безспорния талант на ръката, която ги е създала.

Точно като тези на 31-годишният мексикански художник Карлос Алберто, който живее в прекрасния град Гуадалахара. Той умее да превръща скучните пространства в истински сюрреалистични сцени, които оживяват, погледнати от правилния ъгъл. Нарисуваните от него обекти изглеждат така, като че ли се пренасят от въображаемия свят директно в нашата реалност, изскачайки от стени или стъпвайки на тротоари. Карлос умее майсторски да си играе с перспективата и сенките, правейки впечатляващи 3D оптични илюзии, способни да накарат всеки човек да се запита, дали очите му всъщност не го подвеждат.

Вижте снимки >>

Младият мъж рисува откакто се помни, но едва наскоро решава да се посвети на уличното изкуство, в което се усъвършенства с всеки изминал ден. Днес той е толкова добър в това, което прави, че произведенията му привличат вниманието на най-различни медии по цялото земно кълбо.

Снимка: Официален профил в Instagram / CarlosAlberto GH

"В университета учих "Археология" и след дипломирането си прекарах години наред реставрирайки стенописи из цялата ми родина. Един ден обаче се озовах на фестивал за улично изкуство, който ме вдъхнови да поставя кариерата си на пауза, за да направя първото си 3D изображение. Признавам, че в началото ми бе трудно, бях объркан, понеже не знаех как точно трябва да боравя с перспективата така, че да създам илюзията, която исках. Но колкото повече опитвах, толкова по-лесно стана. Сега го правя дори без да се замисля, на пълен автопилот. В момента не мога да си представя да правя нещо различно", разказва той в свое интервю с американската преса.

На въпроса кое е нещото, което най-много му допада в това начинание, той отговаря, че удоволствие му носи факта, че работният процес се осъществява на открито - в градска среда. По този начин той се случва пред множество хора, тълпящи се наоколо, които по-късно искат да се снимат с крайния резултат, взаимодействайки с него.

"Така те сякаш стават част от цялата картина. Това ми носи истинско удоволствие", признава Алберто.

Попитан откъде черпи вдъхновение за произведенията си, той казва:

"От всичко. Природата е изпълнена с чудеса, затова се опитвам да пресъздам красотата на всичко онова, което виждам, поставяйки го във фантастичен контекст. Но не само... Може и да не рисувам често хора, но те също ме инспирират. Всеки път, когато чета за някой, направил добро дело, това ми дава надежда за едно по-добро бъдеще. Това ме зарежда със стимул и желание да творя!", споделя той.

Снимка: Официален профил в Instagram / CarlosAlberto GH