Инвазивни насекоми ще унищожат 1,4 милиона улични дървета в САЩ в следващите три десетилетия, сочат данни от канадско-американско проучване, цитирано от електронното издание EurekAlert!.

В изследването са участвали специалисти от висши учебни заведения в Канада и САЩ, както и от американската Горска служба. Според изчисленията им замяната на унищожените дървета ще струва над 900 милиона щатски долара.

Водещият автор на изследването Ема Хъджинс от канадския университет "Макгил" е изготвила първата пространствена прогноза за смъртността на уличните дървета в САЩ от инвазивни насекоми.

Снимка: iStock by Getty Images

Според прогнозите ѝ около 90% от 1,4 милиона дървета ще бъдат унижощени от бръмбара Ясенов агрилус (Agrilus planipennis). Изследователите смятат, че въздействието на инвазивните насекоми няма да бъде равномерно разпределено в цялата страна, като около 95% от загиналите дървета ще бъдат в една четвърт от американските райони.

Екипът от учени казва, че откритията могат да помогнат на градските власти да установят кои дървесни видове и къде точно ще бъдат изложени на най-голям риск от инвазивни насекоми, за да предприемат своевременно действия, пише БТА.

Констатациите са публикувани в изданието "Journal of Applied Ecology" на Британското екологично дружество.

Снимка: iStock by Getty Images