"Коледна горичка за по-чист въздух" изникна пред Sofia Ring Mall и накара дори 5-годишни хлапета да разсъждават върху връзката между дръвчетата и замърсяването. 20-те елхички пред търговския център, украсени от деца и бизнесдами, са живи и напролет всяка от тях ще бъде засадена в различна детска градина в столичния квартал "Младост". За тях ще се грижат деца, а следващата година те ще могат да украсят своята пораснала жива елхичка в двора на градината.

Идеята е да възпитаваме отговорно поведение у децата към екокаузи и зеленото мислене, разкриха организаторите от дамския клуб "Бизнес на високи токчета". В сезона, в който много елхи ще паднат жертва на коледния дух и ще бъдат отсечени, дамите посъветваха да пазим дръвчетата като предпочитаме такива, за които да продължим да се грижим.

"Знаем какво е най-важно за нашите деца - това е чистият въздух, искаме да предадем тази култура и на тях", разказва Ива Владимирова, основател на "Бизнес на високи токчета".

"Каузата едновременно предизвиква обединение в името на нещо много хубаво, а децата се учат как да се грижат за елхичките и също каква роля играят дърветата за чистотата на въздуха. И разбират, че дръвчетата трябва да бъдат пазени", обясни и Ваня Тодорова от Фондация "Можем заедно", която също украси елха.

Коледната гора пред Sofia Ring Mall срещна и подкрепата на новия кмет на столичния район "Младост" арх. Стефан Стефанов, който дойде да я разгледа със семейството си.

"Инициативата е страхотна и ще покаже на нашите деца защо е важно да се пази природата. А догодина всичките тези елхички ще бъдат в дворовете на нашите детски градини и децата ще ги украсяват", каза арх. Стефанов.

Деца говорят за чист въздух

"Те пречистват самия въздух и е по-хубаво, когато сме в чист въздух заради самите елхички", обяснява ни Константин, на 10 години, който помни скорошните дни с критично мръсен въздух в София. "Не беше никак приятно, имаше голяма мъгла цял ден", казва Косьо.

снимка: Павлин Даскалов

"Дърветата са белите дробове - когато комините на заводите и колите замърсяват въздуха, елхичките го пречистват", допълва детското обяснение за по-чист въздух и каката Ани.

"Елхичките ни помагат като почистват и ни дават кислород", разсъждава върху ролята на живите дървета върху въздуха и 5-годишната Кая. Тя е в трета група и е дошла е в Коледната гора, за да заяви на Дядо Коледа колко много е слушала. "Кукла - принцеса и тротинетка" е нейният отговор на най-често задавания въпрос на децата през декември. С 5-годишната си сериозност е категорична, че доста се е постарала, за да ги заслужи. "Слушах всеки ден, през цялата година."

снимка: Павлин Даскалов

Тротинетка с две гуми, комплект на Star Wars и на "Замръзналото кралство", игрите "Вярно или невярно" и "От умен по-умен", робот, пластмасов пистолет и истинско кученце (което да слуша и да бъде разхождано). Всичко това трябва да намери място в шейната на Дядо Коледа само за част от децата, които вече дойдоха да заявят желанията си в Коледната гора.

снимка: Павлин Даскалов

Очаква се в следващите дни тези и други подаръци да бъдат доставени по домовете им.

Коледната гора ще остане в Sofia Ring Mall до 7 януари и всеки, който иска, може да се разходи сред украсените дръвчета и дори да се натъкне на Дядо Коледа там или в търговския център.