Юендуду и Хуанлили са имената на бебетата панди, които се появиха на бял свят през август в зоопарка "Зоо Парк дьо Бовал" в Сен-Енян, Централна Франция. За имената съобщиха кръстниците им - френския футболист Килиан Мбапе и китайската олимпийска шампионка Джан Дзяци, предаде Франс прес.

"Имената на Юендуду и Хуанлили са вдъхновени от тези на родителите им Юен Дзъ и Хуан Хуан. Те символизират пожеланието за здравословен растеж на бебетата, както и дълбоките връзки, които обединяват Китай и Франция", каза заместник-директорката на зоопарка Делфин Делор.

Имената на бебетата панди по традиция са китайски и се избират от първата дама на Китай Пън Лиюан. За първи път наименованията бяха определени от френската публика.

Всички обичат Мбапе

Снимка: БТА

"Повече от 122 000 французи посетиха сайта ни, за да участват в избора на имена. Предложенията Юендуду и Хуанлили получиха над 45 процента от гласовете", допълва Делор.

Футболната звезда Килиан Мбапе е кръстник на Юендуду, а Джан Дзяци - златна медалистка от олимпиадата в Токио, е кръстница на Хуанлили.

"Присъствието на двама топ спортисти, следвани от милиони фенове, изпраща силно послание към младежта и към идните поколения за необходимостта от запазването на разнообразието", казва още Делфин Делор.