Красимира Величкова е изпълнителен директор на Българския дарителски форум (БДФ) - сдружението на дарителски организации в страната, включващо над 50 фондации и корпоративни дарители от 2008 г. Има сериозен опит в неправителствения сектор - преди Дарителския форум е работила като мениджър "Развитие и партньорства" в сдружение "Алтера", мениджър "Финансирания и развитие" във фондация "Работилница за граждански инициативи" и програмен асистент в "Сорос център" за културни политики. Основен фокус на нейната работа е анализът и привличането на различни източници на финансиране за НПО, свързването интересите на гражданските организации с възможности за тяхното подпомагане от страна на бизнеса, на частни дарители и международни програми, както и стратегическо развитие на институционалната рамка за подкрепа на гражданския сектор в България. Завършила е културология в СУ "Св. Климент Охридски". През годините е участвала в различни обществени и експертни съвети и бордове като обществения съвет към комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите (2017-2021), обществен съвет към Фонд за лечение на деца (2010-2016), експертен съвет на Българската Коледа (2012-досега), Обществения съвет на БНР (2019 - досега). В момента е председател на Обществения борд на TELUS International и член на почетния тръст на Международната награда на херцога на Единбург, настоятелството на фондация "Time Heroes", фондация "Анимус", фондация "Промяната" (част от мрежата на Reach for Change) и др. 

Дарителският фонд съучаства в доброто дело на Vivacom - най-голямата благотворителна инициатива "Операция "Жълти стотинки", подкрепяща социални каузи в полза на деца и младежи, вече десета година. Събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Те ще се използват за подготовката и участието на младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия в международни състезания. Досега националните отбори по природни науки са донесли за България общо над 1000 медала, като само през 2020 г. са спечелили 53 медала в 11 балкански, европейски и международни олимпиади. За да продължат успешното си представяне, е необходима регулярна финансова подкрепа, която да обезпечи подготовката и участието на талантливите младежи в състезания.

- Даряването като акт се отбелязва още в Библията - дясната ръка да не знае какво прави лявата, когато даваш милостиня, в този смисъл каква е културата на даряване у нас според наблюденията ви?

В България хората даряват все повече, има все повече силни и видими кампании. В същото време, все още хората даряват по-често, провокирани емоционално и при спешни нужди, отколкото устойчиво и дългосрочно за избрана от тях кауза.

Организациите се стремят и полагат усилия да са по-близо до общностите, които подкрепят, да разказват за историите на успеха си, за постигнатите резултати. Компаниите са все повече проводници на каузите, зад които застават, едновременно с избора си подкрепят финансово, но и ги легитимират, правят ги по-видими, ангажират и служителите си с тях.

Все повече хора се въвличат в доброволчески каузи и това е един автентичен начин да се сближиш с каузата, която подкрепяш, да усетиш истински, че си полезен. 

- За утвърждаването на какви практики работи Българският дарителски форум и по какви механизми?

Дарителският форум работи, от една страна, за развитие на високи стандарти в дарителството. Членове на Форума са компании и фондации, които имат финансиращи програми и е важно тези програми да са публично достъпни, прозрачни като механизъм и финансиране, добре комуникирани, ефективни. Вече 16 години даваме и наградите "Корпоративен дарител" на компании, които имат програми и проекти в подкрепа на обществото. Развиваме и образователна програма - "Научи се да даряваш" - тя работи с учители и ученици, така че да създават в себе си сетива и знание за нуждите на своята общност, да намират начини да я подкрепят. Вярваме, че дарителството се налага като модел на отношение към света в семейството, но са утвърждава в училището и е много добре да има такава единна програма, която да учи децата в ценностите и практикуването на дарителството, доброволчеството и граждански активизъм. А още по-важно е децата да могат да се докосват до каузи и до организации, така че да се вдъхновяват от тях.

Съдействаме за развитието на партньорства между граждански организации и компании, поддържаме заедно с фондация BCause и DMS 17 777 - дарителска платформа за даряване онлайн и чрез SMS за различни каузи на хора и организации.

- Гражданите и бизнеса ръка за ръка в помощ на нуждаещи се - получава ли се и как подобно нещо и това ли е най- добрият вариант? И къде е мястото на "държавата"?

2020 година е най-яркият пример за това. Бяхме свидетели на изключителна дарителска активност в опит да се преодолее и здравната криза и социалните последствия от COVID - 19. За нас въпросът за мястото на държавата в дарителството е важен и често дискутиран в общността. Важно е държавните усилия и промените в различните сфери да са в синхрон с работата и усилията на дарителите. Важно е държавата да си е на мястото, там където има животозастрашаващи проблеми - нужда от спешно лечение за деца и възрастни, належаща социална помощ - да има система, която обхваща тези нужди, за да не се разчита на спонтанните и често несигурни дарителски жестове.

Диалогът между държавата и дарителите е много важен, синхронът в политиките, наличието на обществен разговор за посоката на развитие - всичко това прави здравата тъкан на едно общество.

Също така, важно е там където дарителите са намерили и приложили успешни модели на решаване на дадени проблеми, било то здравни, социални, образователни, институциите да видят потенциала и да ги превърнат в публични модели за решаване на проблеми.

- Разкажете за Операция "Жълти стотинки", от кого дойде вдъхновението и как се "замесиха" всички страни в благородната кауза?

Партньорството ни с VIVACOM е дългогодишно - компанията е един от първите членове на мрежата на Дарителския форум, партньори са и на дарителската платформа DMS. Имат сериозен опит в създаването на работещи дарителски програми и различни стойностни инициативи. И в момента е актуален конкурсът "Регионален грант", който подкрепя финансово местни общности в добрите им идеи за развитие. Специално по отношение на Операция "Жълти стотинки" VIVACOM ни покани като партньор и експерт, за да ги ориентираме за актуалните каузи, които имат нужда от подкрепа. Преди това компанията беше подкрепяла през тази програма други социална каузи, свързани с деца и младежи.

Знаехме нуждите и потенциала на една такава безспорна и много смислена кауза като каузата на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Виждахме и смисъла те да намерят дългосрочен партньор, което дава устойчивост и сигурност на сдружението и усилията, което то полага за подготовката на олимпийските ни отбори. Така се стигна до изданието на Операция "Жълти стотинки" от 2019 г., в което VIVACOM избра да подкрепи именно тази кауза.

- 55 са компаниите и фондациите членове на форума, от какви сфери са?

БДФ е членска организация на компании, които практически представляват почти всички сектори - банки, мобилни оператори, ритейлъри, добивни предприятия, IT, и т.н, както и на дарителски фондации.

Отвъд темата за секторите, които покриват, обаче, по-скоро важната тема е за инвестициите, които те правят във всички важни обществени области - образование, здравеопазване, социална подкрепа, култура, зелени идеи и екология...Нашата мрежа е модел на едно мини идеално общество, в което всеки осмислено и професионално влага ресурс за промяна и развитие, за да живеем в по-добра среда.

-От времето на съществуване на форума досега, колко инициативи са осъществени?

БДФ скоро ще стане на 20 години. През годините сме правили много и различни инициативи. Ключовите са свързани с подобряване на средата за дарителство (напр. битката и успеха ни за отпадане на ДДС върху дарителските SMS-и, преструктуриране на работата на Фонда за лечение на деца). За част от тях разказах и по-горе.

Горди сме с дългосрочни наши проекти, които задават стандарти в дарителството - като наградите "Корпоративен дарител", дарителската платформа DMS, училищната програма "Научи се да даряваш".

Издадохме и единствената по рода си пълна "Енциклопедия на дарителството - 1878 - 1951 г", заедно с Американска фондация за България - в трите тома има над 1200 впечатляващи истории на българи, дарявали за развитието на България в този период. В момента работим и по един друг много смислен наш проект "НПО инфобанка", който улеснява даренията от компании към граждански организации.

- Какви са проектите ви за тази година?

Тази година е особена, ще бъде трудна. Публичният разговор безспорно ни подготвя за криза - така че основен фокус би била възможността с ограничения дарителски ресурс, как най-точно дарителите да отговорят както на традиционните каузи, които подкрепят, така и на новопоявилите се нужди, каквито със сигурност ще има. Важно е да помагаме на дарителите да имат чувствителност към именно тези новопоявили се каузи и заедно да търсим решения за подкрепа.

- В кои области от живота у нас има най-много, или най-спешна, нужда от дарители, според вас, следейки темата отблизо?

Труден въпрос...Ако попитате 10 организации в 10 сфери този въпрос, те ще имат абсолютно аргументиран отговор защо тяхната кауза е най-важна. Така че няма по-важна или маловажна кауза, всички каузи заслужават своите дарители.

Все пак, темата за човешките права е една тема, която е по-скоро в сянка за дарителите, особено за корпоративните, смятаме, че ще има специална нужда от подкрепа и ще става все по-ключова в ситуация на криза.

- От друга страна имаме народната поговорка: "На човек можеш да му вземеш, но не и да му дадеш", случвало ви се е подобно нещо?

Точната поговорка, мисля, е "Насила можеш да вземеш, не можеш да дадеш". Да, разбира се, основен постулат в дарителството е, надареният да осъзнава нуждата, да е поискал подкрепата, да е зачетено достойнството му, а дарителят да е проверил реално истинската нужда и да е откликнал именно на нея. Всъщност обаче актът на даването далеч не изчерпва всичко в дарителството. Да, той е много важен, но не по-малко важни остават обединяването около каузата, опитът да се реши през дарителството даден проблем, идеята, че нещо променяме със собствени сили, общата визия за резултата, доверието, споделеността.

Повече информация за кампанията Операция "Жълти стотинки" на www.vivacomfund.bg. Инициативата ще продължи до 31.01.2022 г.