Много често се правят проучвания колко време от живота ни отнема една или друга дейност. После се чудим как може да прекарваме години в сън или гледане на телевизия. За някои това време е тотално изгубено, за други е добре прекарано. Изобщо нямаме намерение да ви казваме как да си живеете живота и колко време от него да посветите на засаждането на цветя в двора например или нанасянето или премахването на грим. Просто ще споделим резултатите от експертни проучвания, за да си дадем сметка малко или много време губим в някои, на пръв поглед елементарни, занимания... като това да си изберем дрехи, които да носим през деня.

5 години в социални контакти

Ако прекарваме средно по 1,83 часа на ден в социализиране и живеем средно около 70 години, тогава се получава, че прекарваме около 5 години от живота си в комуникиране с останалите хора.

2 месеца в бръснене на краката

Жените прекарват около 72 дни от живота си в обезкосмяване, макар че 35% от тях мразят бръсненето на краката повече от всяка друга дейност по разкрасяване и поддържане на външния вид. Според едно проучване дамите отделят около 4 минути на това да избръснат краката си и се занимават с това около 6 пъти седмично.

4 месеца са посветени на избора на дрехи

През обичайните работни дни, когато ходят на работа, жените отделят по 16 минути на ден, за да изберат какво да облекат. Това означава, че средно губят по 4 месеца от живота си в тази дейност, ако работят средно около 47 години.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Между 6 месеца и една година са посветени на оглеждането на околните

Мъжете прекарват около 43 минути на ден в гледане на около 10 различни жени. Ако един мъж се заглежда по жени от 18 до 50-годишна възраст, то това означава, че прекарва около една година от живота си в тази важна дейност. Познавайки мъжете, сме склонни да мислим, че всъщност времето, което прекарват в заглеждане по дамите е доста повече.

Жените прекарват средно около 20 минути на ден в гледане на мъже, което означава, че средно около 6 месеца от живота им преминава в тази дейност.

Поне една година във Facebook

Средно прекарваме по 58 минути на ден във Facebook. Ако използваме социалната мрежа между 18 и 60-годишна възраст, означава, че повече от една година от живота ни преминава там.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Над един месец в премахване на грим

Средно една жена прекарва около 52 дни в премахване на грим от лицето си.

Повече от година в гледане на реклами

Прекарваме над 6 дни годишно в гледане на реклами по телевизията. Ако живеем средно около 70 години и гледаме телевизия от раждането си, означава, че повече от една година от живота ни преминава в тази дейност.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Повече от три месеца в задръствания

Ето това е наистина загубено време, но такъв е животът. Изчислено е, че човек прекарва средно по 54 часа на година в задръствания. Ако всеки от нас шофира между 18 и 60-годишна възраст, то тогава над 3 години от живота му минават в чакане в задръствания.

Повече от три години в ядене и пиене

Според една статистика (която ни се струва доста занижена), човек прекарва средно около 1 час на ден в ядене. Ако живеем до 80 години, значи повече от три години от живота ни ще бъдат посветени на това да се храним и да пием.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Над една година в служебни срещи

Средно човек прекарва около 6 часа на седмица в работни срещи. Ако този човек работи от 23 до 60-годишна възраст, то повече от година от живота му ще бъде посветена на обмяната на идеи и опит в офиса.

Между и 2 и 8 месеца отиват в пране на дрехи

Разликата между мъжете и жените при тази дейност е значителна. Жените прекарват средно около 17 минути на ден в пране, докато мъжете прекарват по 5. Ако сами сме натоварени с грижата да перем и сушим дрехите си между 15 и 70-годишна възраст, то тогава прекарваме между 2 и 8 месеца от живота си в тази важна дейност.

Снимка: iStock by Getty Images

8 месеца и 2 седмици в смях

За това време нямаме причина да съжаляваме. Едно проучване във Великобритания, обхванало 3000 човека, установило, че британците прекарват средно по 8 месеца и 2 седмици от живота си в смях.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Повече от седем месеца в оплакване

Става дума за времето, което хората прекарват в оплакване заради работата си. Ако към него добавим и това, прекарано в оплакване от партньорите си, се опасяваме, че ще стане повече от година.

30 часа в сълзи

Отново проучване във Великобритания, от същата компания, която посветила и проучване на времето, прекарано в смях в страната, установило, че жителите на Обединеното кралство прекарват 1 ден и 6 часа в живота си в плач.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Положителното в случая е, че много повече време в живота ни е посветено на смях, отколкото на сълзи. Ако можем да вярваме на тези проучвания, разбира се.