Учени от различни страни по света продължават да изследват разликите между мъжете и жените. И някои от тях успяват да разгадаят много важни тайни за работата на мисълта и тялото при силния и при слабия пол.

Днес ще се фокусираме върху 15 важни факта за това как работи мъжкото тяло.

Когато мъжете слушат, те използват само половината от мозъка си. Другата половина обикновено е заета с други мисли. При жените е различно. Когато те слушат, използват целия си мозък. Затова, когато говорите с един мъж, трябва да бъдете кратки, точни и ясни.

Сетивата за слух, мирис и вкус са по-слабо развити у мъжете, в сравнение с тези при жените. Това е естествено последствие от еволюцията. Мъжете са били ловците и е трябвало да забелязват най-вече движението, докато жените са събирали плячката и са развили повече тези сетива заради тази си дейност.

Жените могат да видят повече детайли в тъмнината, но само онези, които са най-близо до тях. Мъжкото зрение на тъмно е по-слабо развито, но мъжете забелязват детайлите на всякакво разстояние.

Има три пъти повече левичари сред мъжете, отколкото сред жените. Обяснението за този феномен все още не е открито. Но е установено, че левичарите могат да обработват по-голям обем информация в сравнение с тези, които си служат главно с дясната ръка.

Мъжете се справят по-добре с физическото натоварване. Те имат повече кръв в телата си. Освен това кръвта на мъжете е по-богата на хемоглобин и червени кръвни телца, което прави циркулацията на кислород в кръвта по-ефикасна.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Мъжете рядко са атакувани от целулит. Тъй като мъжете и жените имат различни нива мускулна мазнина и съединителна тъкан в телата си. Мъжете се раждат с по-развити мускули и повече колаген в кожата.

Мъжете спят по-добре. Активността на мозъка при тях по време на сън спада със 70%, а при жените само с 10%. Причината за това отново се крие в примитивното общество, в което мъжете са били ловци и съответно, когато се приберат вкъщи е трябвало да спят и да почиват, докато жените, като пазителки на дома и майки е трябвало постоянно да бъдат нащрек у дома, и денем, и нощем.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

За мъжете е по-лесно да отслабват. Мъжкото тяло по-бързо и лесно гори калории, доставяйки енергия до мускулите и другите органи на тялото. Нивото на тестостерон е 7 пъти по-високо в тялото на мъжа, от това в тялото на жената, а това засилва метаболизма.

Мъжете по-добре забелязват движещи се обекти. Ето защо мъжът винаги забелязва момиче, което танцува.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Мъжете са по-предразположено към трупане на мазнини в коремната област. Причината е, че не натрупват подкожни мазнини на корема, като жените, а трупат мазнини в кухината между вътрешните органи.

Мъжете имат по-слаба имунна система от жените и по-често страдат от инфекции. Дължи се на тестостерона. По-високите нива на този хормон карат тялото да произвежда по-малък брой антитела.

Мъжете имат по-голям пикочен мехур и по-рядко им се налага да го изпразват. Жените имат повече вътрешни органи в областта на таза, което оставя по-малко място за пикочния им мехур.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Мъжкото тяло съдържа 1,5 пъти повече потни и мастни жлези от женското. Затова и мъжката кожа произвежда повече пот.

Мъжете са по-слабо устойчиви на висока температура. Но от друга страна мъжкото тяло е естествен нагревател и обикновено температурата на мъжете е малко по-висока от тази на жените. Това е свързано с по-бързия метаболизъм при мъжете.

Мъжете са генетично по-просто устроени от жените. Активните X хромозоми са комбинация от майчините и бащините клетки. Мъжете получават своята X хромозома от майките си. В Y хромозома се съдържат по-малко от 100 гена, докато в X хромозома те са повече от 1500.