Черна мечка, с тегло около 250 кг, е нанесла щети на повече от 30 имота около езерото Тахо, търсейки храна, съобщи Асошиейтед прес.

Наричаната от местните хора мечка Ханк, с прякор Танка, (Hank The Tank) успява да избегне ветеринарните власти повече от седем месеца. Най-проблемна е големината й. Тя се е научила да използва ръста и силата си, за да влиза в домове през предната врата или гаражите, обясни Питър Тайра от калифорнийското министерство по риболова и дивите животни.

Повече от 150 съобщения за набезите на Ханк Танка са подадени в района между Северна Калифорния и Невада. Миналата седмица мечката влязла в къща в Тахо кийс - счупила е прозорец и се е промъкнала през него, докато хората са били в дома си.

Полицията веднага се е отзовала и се е постарала да изплаши Ханк, за да излезе от дома. Той е изчезнал в гората.

Мечката няма страх от хората и мисли, че те са източник на храна. Хората се съобразяват с изискването ветеринарните власти да уловят гиганта. Досегашните им усилия обаче са неуспешни. Те обясняват това с факта, че могат да поставят капани сред природата, но не и в жилищни райони.

Ако Ханк бъде заловен, ще бъде изпратен в зоопарк или резерват. Ако бъде преместен на друго място сред природата, ще гладува, защото е отвикнал да лови храната си. Засега убийството му не се предвижда.