Учени от САЩ са провели изследване и са установили, че е полезно да се гледат мемета в интернет по време на коронавирусната пандемия, пише сп. "Psychology of Popular Media".

Според авторите на проучването от Калифорнийския университет в Санта Барбара и университета на Пенсилвания този вид дейност облекчава стреса и помага на хората да не мислят за заразата.

За целите на изследването специалистите са анкетирали 748 души на възраст между 18 и 88 години. Психолозите са оценили нивото на стрес на участниците преди анкетата, след което са им били показани три смешни картинки или три смешни текстови съобщения. Изследваните лица след това отново си били запитани за нивото на тревожност и дали мислят за проблемите, свързани с Covid-19.

Снимка: iStock by Getty Images

След като са разгледали картинките, повечето участници са споделили, че нивото им на тревожност намалява, и обратното - това на положителните им емоции се увеличава, предава БТА. Изследваните лица са съобщили също, че мислят по-малко за пандемията.

Авторите на проучването са установили, че дори мемета, чието съдържание е пряко свързано с Covid-19, оказват положително въздействие.