Професор по химия на храните се включи в стария спор дали в чашата чай първо трябва да се сипва млякото, като настоя, че повечето хора бъркат, когато приготвят напитката си с пакетче, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА.

Повечето хора слагат пакетчето в чашата, заливат го с гореща вода и добавят мляко. Проф. Алън Маки от университета в Лийдс обаче настоява, че върху пакетчето първо трябва да се сипе млякото, особено ако водата е твърда.

Минералите в твърдата вода пречат на ароматните съединения да се образуват. Ако първо бъде налято млякото, неговите протеини намаляват минералното съдържание и задържат аромата.

"Ароматът до голяма степен се образува от различните съединения в чая, особено танините - обяснява проф. Маки. - Колкото повече минерали има във водата, толкова по-трудно тези съединения освобождават аромат. Традиционният начин на приготвяне на чай с пакетче, като то бъде залято първо с вода, след което отстранено, преди да бъде добавено мляко, превръща танините в твърди частици преди да се развие ароматът".

"Ако млякото бъде добавено в началото, протеините му се свързват с танините и другите минерали и така те не се втвърдяват. Това осигурява много по-добър аромат."

Изследването е направено по поръчка на фирмата за кранчета за топла вода INTU.