Планетата се подготвяше в четвъртък да откъсне страницата от календара за 2020 г., белязана от пандемията и принудила милиарди хора по света да посрещнат Нова година в тесен семеен кръг, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Повечето от хората по света ще проследят празненствата от своите домове, след като бяха подложени на продължили с месеци ограничения и карантини.

От Сидни до Рим, хората ще гледат новогодишните тържества и фойерверките по телевизията и то при положение, че честванията не са били отменени в техния регион.

Малкият архипелаг Кирибати и островите Самоа в Тихия океан ще са първите, които ще посрещнат 2021 година. А необитаваните острови Хауланд и Бейкър ще трябва да почакат 26 часа повече за вдигане на новогодишните наздравици.

В Сидни, най-големият австралийски град, прочутата новогодишна заря ще се състои в залива, но при почти тотално отсъствие на публика. В северната част на мегаполиса наскоро се появи огнище на зараза с около 150 случая. Дори и проектът да бъде разрешено на около 5000 души от първата линия в борбата срещу коронавируса да присъстват на зарята, в знак на благодарност, беше загърбен. Австралийците ще проследят фойерверките си тази година по телевизията в домашна обстановка, като броят на присъстващите не трябва да надвишава 5 души.

От салоните на своите жилища ще са принудени и римляните да гледат тържествата, които ще се проведат на Циркус Максимус, най-древния стадион на града. В програмата е включени двучасов спектакъл, а най-емблематичните забележителности на Древния град ще бъдат осветени по специален начин. Италия беше първата страна, от която пристигнаха шокиращи кадри с препълнени морги и капнали от умора медици. Тогава светът осъзна колко смъртоносна може да бъде пандемията. Понастоящем страната е в локдаун до 7 януари, въведен е и вечерен час след 22:00 ч.

От Франция до Бразилия ще бъдат разположени полицейски сили, а понякога и военни, за да контролират спазването на вечерния час и забраната за събиранията.

В британската столица Лондон, силно ударена от пандемията, 74-годишната американска певица Пати Смит ще изнесе онлайн концерт, който ще бъде посветен на починалите здравните работници.

Гастролът ѝ ще бъде излъчен на живо на голям екран на "Пикадили сиркъс" и в YouTube.

Нова Зеландия, където действат само малък брой ограничения, ще бъде може би единственото място на планетата, в което жителите ще могат да посрещнат Нова година без посредничеството на телевизионния екран. Те ще могат дори да присъстват на новогодишни фойерверки.

В Дубай се очакват хиляди хора да проследят пиротехническото и лазерно шоу, което ще се проведе на най-високата кула в света - Бурдж Халифа. Всички присъстващи ще трябва да носят маски и да се регистрират с QR код.

В Бразилия, страната която зае второ място по броя на смъртните случаи от Ковид-19, медицинските власти се опасяват от нова вълна. В социалните мрежи изобилстват клипове с претъпкани барове от посетители без маски, в които се намесва полицията.

В новогодишното си обръщение канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че историческата криза с пандемията може да продължи и през цялата 2021 година, въпреки надеждите, които се породиха сред хората с излизането на новите ваксини срещу Covid-19.