Мъжете с високи нива на телесни мазнини са изложени на по-голям риск от остеопороза, сочат данните от американско проучване, цитирано от електронното издание "Юрикалърт". Според изследването на специалисти от Чикагския медицински университет тези представители на силния пол имат по-ниска плътност на костите и при тях вероятността от фрактури e по-голяма в сравнение с мъжете с нормални нива на телесни мазнини.

Досегашни проучвания показваха положително или неутрално въздействие върху костите на телесната мастна маса - теглото на мазнините в тялото. 

Снимка: iStock/Getty Images

Доставчиците на здравни услуги често приемат, че хората с по-голямо телесно тегло имат висока костна плътност и са с нисък риск от фрактури и затова е по-малко вероятно тези пациенти да бъдат изследвани за остеопороза.

"Установихме, че по-високите нива на телесни мазнини са свързани с по-ниската костна плътност и тези тенденции са по-силни при мъжете, отколкото при жените", обяснява доктор Раджеш Джейн от Чикагския медицински университет.

Снимка: iStock/Getty Images

Изследователите анализират данни за костната минерална плътност и състава на тялото на 10 814 души на възраст под 60 години. Доставчиците на здравни услуги трябва да обмислят скрийнинг за остеопороза при пациенти с високо телесно тегло, особено ако имат други рискови фактори като по-напреднала възраст, предишни фрактури, фамилна анамнеза или употреба на стероиди, каза Джейн.

Данните от изследването са публикувани в специализираното издание "Джърнъл ъв клиникал ендокринолъджи енд метаболизъм".