Ангела Меркел наближава края на 16-годишното си управление като федерален канцлер на Германия и бе почетена от производител на традиционни дървени фигури за украса, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Фигурите от района на планината Ерцгебирге в Саксония са особено популярни по Коледа. Дървено човече, произведено по-рано тази година и вдъхновено от водещия вирусолог от берлинската болница "Шарите" Кристиан Дростен, се превърна в сензация в Германия. Дростен създаде първия в света тест за новия коронавирус.

"Предлагаме фигура на канцлерката в типичната й поза с оформен ромб от пръстите на ръцете й, облечена в блейзър в розово, тюркоазено или лилаво", каза Андреас Билц, управляващ директор на компанията - производител "Зайфен фолк арт".

Първата произведена партида съдържа триста дървени фигури на Ангела Меркел с височина около 14 сантиметра и половината вече е разпродадена.

Все още не е решено дали ще бъдат произведени още дървени фигури, вдъхновени от канцлера Меркел. Те обаче са първите от планирана поредица фигурки на известни личности.

"Засега няма да разкриваме нищо повече, но ще има добре известни личности от областта на спорта, културата и филмовата индустрия", каза Билц.

Според Тино Гюнтер, който създаде фигурката на Дростен, от модела му са продадени близо 15 000 екземпляра.