Китай регистрира рязък спад в броя на разводите, след като на 1 януари 2021 г. влезе в сила нов закон, който има за цел да ги предотврати, пише Тhe ​​Guardian, позовавайки се на китайски държавни медии.

Броят на разводите през първото тримесечие на 2021 г. е намалял със 70% в сравнение с предишни периоди. Ако през първите три месеца на тази година са регистрирани 296 хиляди развода, то през последното тримесечие на 2020 г. има 1,05 млн. А от януари до март 2020 г. в Китай са се разделили 1,06 млн. двойки.

Законът, чиято цел е да спре повишаването на процента на разводите в Китай, предвижда, че двойките, търсещи развод, трябва да изчакат 30 дни, за да бъдат одобрени от гражданската служба. През това време всяка от страните има право да оттегли заявлението. В същото време, за да потвърдите желанието за разваляне на брака, трябва да се явите отново в държавната институция след 30 дни, но не по-късно от 60 дни след подаване на заявлението. Ако хората нямат време, за да направят това, то се отменя.

Според The ​​Guardian спадът в броя на разводите се дължи на факта, че съпрузите стават по-склонни да се помирят през времето, отредено им от новия закон.

Потребителите на социалната мрежа Weibo се оплакват, че не са в състояние да пускат нови заявления до държавните агенции след 30 дни и да потвърждават намерението си да прекратят връзката, а електронната система за регистрация не им предлага безплатни слотове.

"Бракът не е необходим, за да има семейно щастие, но разводът е необходим, за да бъдеш щастлив. Тези данни могат само да покажат, че 70% от хората са загубили възможността да постигат своето щастие", пише потребител в социалните мрежи, като се позовава на публикуваните данни.

Законът беше силно критикуван още преди да бъде приет миналата година. Когато Националният народен конгрес прие нов Граждански кодекс на 28 май 2020 г., който включваше 30-дневна клауза "период на охлаждане", жителите на Китай започнаха да изразяват възмущение.

Те смятат, че законопроектът нарушава тяхната свобода в семейния живот и разводът ще бъде много по-скъп. Някои се притесняват от това да станат жертва на домашно насилие, тъй като новите условия ще създадат допълнителни възможности за семейните тирани. Законодателната комисия към Държавния съвет на Китайската народна република обаче обясни, че става въпрос за развод по взаимно съгласие - а в случаи на домашно насилие, наркомания на един от съпрузите или други екстремни ситуации, законът няма да се прилага.

Освен това мерките, предприети в Китай, не са нещо ново - на съпрузите в Русия, Великобритания, Франция и Южна Корея също е дадено време да помислят действията си.

Базираният в Пекин семеен адвокат Ю Ци разказва пред China Daily, че новият закон има за цел да намали броя на импулсивните бракове и нарастващия процент на разводи.

"През последните години светкавичните бракове, като и мълниеносните разводи след това, станаха много модерни, казва Лия Чанг, писател и журналист, пред The Guardian. - Уверена съм, че неотдавнашното въвеждане на "охлаждащи периоди" ще изиграе важна роля за намаляване на разводите."

Още през 2014 г. ShanghaiDaily.Com писа за този феномен - младите китайци се женят масово без да се опознават добре, а после, изправени пред трудностите в семейния живот, бързо се развеждат. Изданието посочва като пример двойка, която е встъпила в брак три месеца след запознанството си, а се развежда след три месеца семеен живот.