Психолози от Норвегия са установили, че семейните двойки, които споделят общо легло, имат по-добро качество на съня от необвързаните хора, пише сп. "Frontiers in Psychiatry".

Човешкият сън е разделен на фази на REM и бавен сън, които се повтарят циклично през нощта. Втората от тях отпуска тялото и понижава мозъчната активност - тя е и най-дългата.

По време на REM фазата на съня, характеризираща се с бързи очни движения, мозъкът работи почти по същия начин, по който и в будно състояние. Фазата на бърз сън играе важна роля за поддържането на нормалните функции на организма, но същевременно е по-уязвима за влиянието на външни фактори. Нарушенията в нея могат да доведат до безсъние, стрес, депресия.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Авторите на настоящото изследване от норвежкия Университет за наука и технологии са изучавали ефекта от брака върху продължителността на REM съня. Изследователите са установили, че при двойките, спящи в едно легло, тази фаза на съня е по-продължителна и с по-редовни цикли, пише БТА. Именно в нея хората сънуват повече и в паметта им се формират дългосрочни спомени.

Изследването е обхванало 5800 семейни и необвързани участници над 40-годишна възраст.

Учените допускат, че върху качеството на съня влияе телесната температура на спящия наблизо партньор. Неговото присъствие също така дава усещане за сигурност, което също оказва благоприятен ефект върху съня.