Шофьорите докосват лицето си средно 26 пъти за един час и потенциално разпространяват микроби и инфекции, ако ръцете им не са измити добре, съобщи електронното издание "Юрикалърт", като цитира британско проучване.

Изследователи от Нотингамския университет са анализирали архивни видеозаписи, документирали поведението на 36 опитни водачи на моторни превозни средства. Съзнателно или без да се замислят, те посягат към лицето си или около него средно 26,4 пъти на час, като всеки допир е за почти четири секунди.

Най-често те протягат ръце до лицето (79,6%), косата (10%), шията (8,6%) и раменете (1,7%), показват наблюденията на изследователите.

При 42,5% от случаите шофьорите докосват лигавици (вътрешната част на устните, ноздрите и очите) приблизително на всеки пет минути, като най-често това става с върховете на пръстите и палците. Според учените те са често пропускани при миене на ръцете.

Данните показват, че няма разлика между пола и възрастта на водачите на моторни превозни средства с такива навици. Това дава основание да се направи извод, че всички са потенциално изложени на риск от замърсяване чрез докосване на лицето по време на шофиране. Британските учени предупреждават, че този навик може да е много по-разпространен от данните, с които разполагат - особено когато водачите пътуват сами.

Сложността на управлението на превозното средство и свързаните с това физически и мисловни дейности оказват значителен ефект върху честотата на докосванията на лицето. Шофьорите са по-малко склонни да протягат ръце към лицето си при напрегнати ситуации на пътя - подготовка за престрояване и самата смяна на лентата, маневра за завой, паркиране.

Изследването е публикувано в специализираното издание "Ергономикс".