Апетитът на китовете е три пъти по-голям, отколкото мислеха специалистите досега и е много важен за морските екосистеми, съобщи БТА. Сините китове - най-големите животни на планетата ни, и другите видове филтрират морската вода и се хранят с крил и дребна плячка.

Учените са проследили за изследването си 321 кита. Резултатите им показват, че един син кит изяжда към 16 тона крил на ден, но не се храни всеки ден. "Това животно с размер на самолет поглъща обема на басейн за секунди. Представете си да пробягате три маратона, като изяждате възможно най-много и да правите това през по-голямата част от лятото", подчертава Матю Савока от Станфордския университет.

Снимка: iStock/Getty Images

На базата на изчисления за седем вида китове в Антарктика, учените изчисляват, че популациите им са консумирали до 430 милиона тона крил годишно, преди да бъдат намалени драстично от лова. Това е било два пъти повече от съществуващия днес крил.

В крила има много желязо. Когато бъде погълнат от кита, преработен и изхвърлен, осигурява основна храна за останалата част от екосистемата, по специално фитопланктона. Той пък служи за храна на много организми в океаните, осигурява част от кислорода, който дишаме и съхранява въглерод.

Затова ако китовете са повече, ще има повече риба и екосистемата ще е в по-добро състояние.