По-възрастните хора, които спортуват, са наясно с "духовното значение" на тази дейност и с това как движенията допринасят за щастието и самочувствието им, освен че благоприятстват за добрата физическа форма, пише "Медикъл Експрес".

Оказва се, че скейтбордът дава достъп до определена общност и предлага нова идентичност, различна от познатата до момента. Една от причините за това вероятно е свързана с факта, че мярката за успех в скейтборда е по-гъвкава в сравнение с другите спортове и неуспехите се възприемат като част от активността.

Помага за доброто настроение и форма

Снимка: iStock by Getty Images

Д-р Пол Конър от университета на Ексетър, Великобритания, е интервюирал 30 скейтбордисти на средна възрасти и е наблюдавал практикуването на спорта в Хонконг и Великобритания. Резултатите от проучването му са публикувани в книгата "Lifestyle Sports and Identities".

Чрез скейтборда хората придобиват принадлежност към определена група

Снимка: iStock by Getty Images

Скейтбордът осигурява важно емоционално убежище за хората, които преживяват лични драми като разпадане на дългогодишни връзки, предизвикателства в кариерата, в отношенията им с децата, злоупотреби с алкохол и наркотици, обяснява авторът.

За 47-годишния канадец Марк завръщането към скейтборда двадесет години по-късно е начин да въведе ред в живота си. След успешна кариера като адвокат, той се преселва в Бали със съпругата и сина си тийнейджър и скоро след това се връща към скейтборда, който му дава свобода и вдъхновение. Освен това му помага да установи връзка с еклектична общност от хора в Бали. Спортът за него е и начин да прекарва време с децата си.

Американецът Крис, на 41 г., също намира в скейтборда начин да прекарва време със сина си, както не му се е случвало да общува с баща си. Скейтбордът му дал успокоение и идентичност, когато самият той бил юноша и родителите му се разделили.

Двама мъже били на антидепресанти и установили, че скейтбордът им помага да балансират и възстановят психичното си здраве.

Единият от тях, артист на 45 години., бил с диагноза тревожност и депресия и открил в скейтборда силно оръжие за психичното си здраве. Другият, на 37 години, загубил работата си, изпитвал и здравословни проблеми, казва, че вече не може да си представи живота без скейтборд.

Снимка: iStock by Getty Images