Плъхът Магава, който откриваше мини и беше награден за храбростта си в Камбоджа, след като помогна за спасяването на толкова много животи, се е споминал, предаде Франс прес, позовавайки се на АПОПО, неправителствената организация, която го е обучавала.

Магава - гигантски африкански плъх от Танзания, е помогнал за прочистването на около 225 000 квадратни метра земя, равни на 42 футболни игрища, по време на петте си години на служба.

След като откри повече от сто противопехотни мини и други експлозиви, гризачът се пенсионира миналия юни. Магава е починал "мирно" през уикенда на 8-годишна възраст. 

"Всички ние в АПОПО чувстваме загубата на Магава и сме благодарни за невероятната работа, която той свърши", казват от организацията. От АПОПО посочват още, че Магава е бил в добро здраве и прекарал по-голямата част от времето през уикенда, играейки с обичайния си ентусиазъм, преди към края му да започне да показва признаци на умора, да дреме повече и да губи апетит.

Активна в Азия и Африка, белгийската неправителствена организация обучи Магава, като го награждаваше с любимите му храни, банани и фъстъци. За откриването на тротил, съдържащ в експлозивите, гризачът беше обучен да драска по земята, за да сигнализира за наличието му на хората. Тази техника позволява да се работи по-бързо, отколкото с металотърсач.

Със своя ръст от 70 сантиметра Магава можеше да премине през еквивалента на тенис корт за около 30 минути - задача, която би отнела до четири дни на човек, оборудван с детектор за метал.

През септември 2020 г. Магава беше награден със златен медал от Британската асоциация за защита на животните PDSA, която ежегодно присъжда отличие на животно за неговата храброст.

Магава е първият плъх, удостоен с наградата. Според PDSA между 4 и 6 милиона мини са били заложени в Камбоджа между 1975 и 1998 г., причинявайки над 64 000 жертви.