Денят на жената е ежегодно събитие, което отбелязва постиженията на нежния пол и насърчава напредъка в областта на правата им. Той се корени в социалистическите и работническите движения в САЩ от началото на 20-и век, когато дамите се борят за по-добри условия на труд и право на глас, припомня чуждестранната преса.

Първото регистрирано честване е през 1911 г. в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, когато над един милион души се събират в подкрепа на правата на жените.

Оттогава събитието се разраства не само по размер, но и по обхват. Фокусът се е разширил до въпроси, вариращи от насилието срещу жени до равнопоставеността на работното място.

Организацията на обединените нации често е в челните редици на честванията, след като официално признава Международния ден на жената през 1977 година. Въпреки това честванията по света обикновено са децентрализирани, макар че някои държави признават деня за официален празник, включително Китай, Русия и Уганда.

Снимка: iStock by Getty Images

Темата на ООН, която тази година е "DigitALL: Иновации и технологии за равенство между половете", подчертава как технологиите са от решаващо значение за напредъка в областта на правата, но нарастващата "цифрова пропаст" между половете оказва влияние върху всичко - от възможностите за работа на дамите до безопасността онлайн.

По данни на ООН имащите достъп до интернет жени са с 259 милиона по-малко от мъжете, предава БТА. Освен това жените са до голяма степен недостатъчно представени в кариерите в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката.

"Привличането на жените в технологиите води до по-креативни решения и има по-голям потенциал за иновации, които отговарят на нуждите на жените и насърчават равенството между половете", се казва на уебсайта на международната организация.

Предишни теми на ООН са били свързани с изменението на климата, жените в селските райони и ХИВ/СПИН.

В доклад на Световната здравна организация от 2021 г. се посочва, че почти всяка трета жена в света е подложена на физическо или сексуално насилие през живота си - въпрос, който е свързан с икономическите възможности на жените, достъпа до сексуално образование и репродуктивните права.

Снимка: iStock by Getty Images