Тропическо дърво, открито в гората Ебо в Камерун, е кръстено на холивудския актьора и екоактивист Леонардо ди Каприо, който се ангажира с опазването й, предаде Франс прес, позовавайки се на учени от Кралските ботанически градини в Кю, Лондон.

Над 200 вида растения и гъби са получили официални наименования през 2021 г. от лондонските изследователи и техни партньори по целия свят.

Сред видовете, вариращи от тютюнево растение убиец до орхидея, която расте в пълна тъмнина, е Uvariopsis dicaprio. Високото 4 метра тропическо дърво със ствол, окичен с големи жълто-зелени цветя, е открито в гората Ебо, намираща се на север от Дуала - икономическата столица на Камерун.

Тропическото дърво е наречено на актьора, който през 2020 г. се ангажира заедно с природозащитната организация "Ри: уайлд" да предотврати издаването на разрешително за експлоатацията на над 68 000 хектара от гората с цел добива на дървесина за производство на дървен материал.

Правителството на Камерун в крайна сметка отмени това решение през август 2020 г., за да удовлетвори природозащитниците, които специално изтъкнаха присъствието на застрашени примати в девствената гора.

"Изключително ценим подкрепата на Лео в кампанията за защита на Ебо, така че сметнахме за подходящо да го почетем, назовавайки с неговото име уникален вид в тази гора", обясни д-р Мартин Чийк от Кралските ботанически градини.

Тропическото дърво Uvariopsis dicaprio обаче вече се счита за критично застрашен вид, тъй като гората, в която вирее, все още е застрашена от дърводобив и превръщане на земята в плантации.

"Докато даден вид няма научно име, оценката на риска от изчезване е почти невъзможна, което прави защитата и изследването му невероятно трудни", допълват от Кралските ботанически градини.

Няколко вида в списъка за 2021 г. вече се считат за застрашени поради заплахи за естествените им местообитания, а три се смятат за изчезнали.